Kezdődik a szüret! Mit készítsünk levendulából?
2020. June 27.Június második felében az ország számos pontján látogathatók a levendulamezők, és kezdetét veszi a „szedd magad!” virággyűjtés. Mi tavaly egy Budapest környéki településen próbáltuk ki a gyűjtögetést, illetve Tihanyban is jártunk, és elmondhatjuk: hatalmas élmény, legalább egyszer mindenkinek át kell élnie! Akár eljutunk egy lila mezőre, akár leszedett csokrokat vásárolunk a piacon, a molyűzés és az illatosítás mellett a konyhában is hasznát vehetjük a vegyszermentes körülmények között termesztett növénynek. Keksztől az italig, fűszertől a tortáig – a levendula igazán sokoldalú!
A jól leöblített növény virágát szedés után frissen és szárítva is felhasználhatjuk. Érdemes már most gondolni az „ínséges” időkre, és lemorzsolgatva aromazáró dobozokban eltenni a virágokból. Bár sokan csak süteményekben tudják elképzelni az illatozó lila virágot, valójában sós ételekhez is remekül passzol. Egy fontos: csak mértékkel használjuk! Ha „túltoljuk”, átveszi az uralmat az ételen, finoman adagolva viszont igazán harmonikus. Nézzünk néhány izgalmas felhasználási módot!
Fűszersó és ízesített cukor
Vegyünk egy tálka sót vagy cukrot (ha díszítéshez szánjuk, porcukrot), és tegyünk bele 2-3 ágacska szárított levendulát. Mielőtt használni kezdjük, várjunk pár napot, hogy a só és a cukor átvegye a virág aromáit. A levendulás sót sült húsok sütéséhez használhatjuk, csak dörzsöljük be, mielőtt a tepsibe kerülnek. A porcukor citromos sütikhez az egyik legfinomabb.
Burgonya
Provence-i módra készített újkrumpli? Jól hangzik? A serpenyőbe vagy a sütőtálba készített burgonyákra szórjunk egy kevés szárított levendulavirágot (vagy helyezzünk a tetejükre néhány ágacskát). Adjunk hozzá még rozmaringot, kakukkfüvet, tengeri sót, és már süthetjük is.
Szirup és szörp
Egy nagy csokor frissen szedett levendulát úgy is eltehetünk télire, ha szirupot vagy szörpöt főzünk belőle. Sőt! Alkoholos italokhoz is felhasználhatjuk.
Sütemények
Említettük már a citromos süteményt. Citrusokkal valóban mennyei, de emellett a cseresznyét, meggyet, málnát, szedret is feldobja, sárga- és őszibarackkal pedig egyenesen ellenállhatatlan. Túróval, étcsokival, vaníliával is bátran kísérletezzünk. Adhatjuk kekszek tésztájához vagy kevert tésztákhoz sütés előtt, de ha szimpatikusabb, a mozsárban porrá tört levendulát tortakrémekhez és sütés nélküli túró- és sajttortákhoz is keverhetjük.
Tejszínhab
Ha egyszerűbb levendulás varázslatra vágyunk, kevés forró tejszínbe áztassunk levendulavirágot. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. Közben verjünk fel egy jó adag tejszínhabot pici porcukorral vagy vaníliás cukorral, illetve az ízesített tejszínnel. Csokitortához (is) ajánljuk!
Fagyi
Ha házi fagyit készítünk, a porított levendulavirágot nyugodtan hozzákeverhetjük a masszához. Vagy levendulasziruppal is ízesíthetjük a hűsítő desszertünket.