Kezdő sütitündérek, figyelem! Ezek lehetnek a leggyakoribb hibák sütéskor
2019. October 14.Mindenkinek – vagy legalábbis legtöbbünknek – volt egy bizonyos első süti az életében. Persze rögtön nem kell mindennek tökéletesre sikerülnie, de azért jó, ha pár alapszabályt betartunk. Nézzük, milyen hibák bukkanhatnak fel, ha torta- vagy sütisütésre adjuk a fejünket.
Nem megfelelő tortaformát használunk
Hiába fontos a kreativitás, egyáltalán nem mindegy, hogy az adott tésztát milyen formában, tepsiben toljuk a sütőbe. Próbáljunk hasonló méretű és formájú sütőedényt választani, mint amilyet a recept javasol, hogy a leírásban megadott sütési idő és hőfok is stimmeljen a süteményünknél.
Megfeledkezünk a sütőpapírról
Ha gyakran sütünk, a sütőpapír az egyik legjobb barátunkká fog válni. Használatával sokkal könnyebben kijön a torta a formából, elfeledhetjük a ragadásokat, letapadásokat és a perem töredezettségét.
Elfelejtjük kikenni vajjal a sütőformát
Amennyiben mégsem teszünk sütőpapírt a tepsibe, az alapos kivajazás, illetve kivajazás-belisztezés nem maradhat el.
Lejárt szavatosságú hozzávalók
A sütőpornál és a szódabikarbónánál sajnos nem igazán lehet észrevenni, ha lejárt a szavatossági idő. Mindig nézzük meg a csomagoláson szerepelő dátumot, hiszen különben nem fog megemelkedni a süteményünk.
Nem engedjük ki a légbuborékokat
A sütemény tésztájának levegőre van szüksége, hogy könnyű és finom legyen, ám a túl sok levegő sem szerencsés, mert lyukak keletkeznek a tésztában. Ennek megakadályozására a megtöltött forma alját ütögessük oda párszor a konyhapulthoz. Így nem csupán a túl nagy légbuborékokat tüntethetjük el, hanem a tészta teteje is szépen elsimul.
Túl sokáig kint hagyjuk a tésztát
A legtöbb sütibe kerül sütőpor vagy szódabikarbóna, néha mind a kettő. Amint a száraz hozzávalók kapcsolatba kerülnek a nedves hozzávalókkal, el is kezd a tésztánk emelkedni. Ha túl sokára kerül a sütőbe a tészta, közben össze fog esni.
Nem mérjük ki a hozzávalókat
Ha süteményt készítünk, a szemmérték nem lesz elég, a legkisebb mérési hiba is elronthatja a kész süti ízét és állagát. Ha például túl sok sütőport adagolunk a masszához, a kész tésztából fémes mellékíz fog kiérződni. Menjünk inkább biztosra, és mérjünk ki mindent.
Túl hideg hozzávalókat használunk
Sok sütibe kellenek hűtőben tárolt hozzávalók, például vaj, tojás és tej. Számos esetben valóban hideg vajat szükséges a lisztbe morzsolni, ám ha a recept szobahőmérsékletű hozzávalókat ír elő, ne legyünk türelmetlenek, és várjuk meg, amíg ezek az alapanyagok valóban elérik a szobahőmérsékletet. Ha nem így teszünk, az eredmény egyenetlenül megsült sütemény lesz.
Nem keverjük össze eléggé a tésztát, netán épp túlzásba esünk
Amikor a hozzávalókat a tálba mérjük, törekedjünk arra, hogy valóban alaposan és egyenletesen összekeveredjenek. Ha vaj- vagy cukordarabkák maradnak a tésztában, sülés közben karamellizálódott foltokká fognak alakulni. Amennyiben viszont túlságosan összekeverjük a hozzávalókat, sűrű állaggal szembesülhetünk, hiszen a keverés hatására a lisztben aktivizálódnak a gluténláncok, a végeredmény pedig keményebb lesz.
Nem megfelelő hőmérsékleten sütünk
A sütő hőmérséklete szintén kritikus pont, ne spóroljuk el a sütő előmelegítésére szánt időt. Ha pedig már betettük a tortánkat, semmiképpen se nyitogassuk az ajtót, a hőingadozás hatására ugyanis összeeshet a tészta, illetve maga a sülés sem lesz egyenletes. Gyakori hiba az is, hogy túl hamar kivesszük a megsült tortánkat, ekkor könnyen összeeshet. Félidőben viszont érdemes gyorsan kinyitni az ajtót, és 180 fokot fordítani a tortánkon. Hogy miért? Mert az ajtó felőli oldal valamivel hidegebb szokott lenni a belsőnél, így ezzel az egy fordítással lesz tökéletesen egyenletesre sülve a sütink.
Forrás: mashed