Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Készíts a húsvéti maradékokból melegszendvicset!

2022. April 21.

Mára valószínűleg a legtöbb családban már „végét járja” a húsvéti felhozatal. Egy kis sonka, pár főtt tojás, mustár, torma, netán néhány szelet kalács még azért akad a hűtőben és a kamrában. Mit kezdjünk velük? Legyen belőlük melegszendvics! 

A sonkát – pulyka, sertés, főtt csülök…tehát bármi, ami megmaradt – egyszerűen daráljuk le, vagy késes aprítóban zúzzuk össze. Meg is van a sonkakrémünk, innentől pedig a lehetőségek száma szinte végtelen. Kikeverhetjük tejföllel, de lehet ketchupös alapú is. Sőt, összedolgozhatjuk a többi húsvéti maradékkal: a szintén krémesre tört főtt tojás jó „tartást” ad a krémnek, nemcsak ízesíti, dúsítja is azt. Ízesítőnek pedig mehet bele akár a mustárból, akár a tormából. 

Amennyiben a sonkánk már elfogyott, de főtt tojásunk bőven maradt, készíthetünk tojáskrémet is a melegszendvicsre. Törjük krémesre, keverjük ki sűrű krémsajttal, fűszerekkel. Ha jöhet egy kis extra kalória, finom bele egy kevés majonéz is. A torma vagy a mustár szintén barátai a tojásnak. 

 

Tipp: Íme a legfinomabb húsvéti maradékmentő ételek 

 

Mind a sonkás, mind a tojásos melegszendvics alaphoz tehetünk szeletelt vagy apróra vágott csemegeuborkát, csak arra figyeljünk, hogy alaposan csepegtessük le, hogy sütés közben ne áztassa el a kenyeret. A tojásos verzióra pakolhatunk szalámikarikákat, és persze bármelyik mellett is döntünk, elengedhetetlen a sok-sok reszelt sajt. Válasszunk jól olvadó trappistát, füstölt sajtot, edami sajtot, vagy lecsepegtetett, összetépkedett mozzarellát. 

És mi legyen a kaláccsal? Az egyik legfinomabb választás a french toast! Ehhez tejben vagy tejszínben verjünk fel egy tojást, és ízesítsük kedvünkre kevés cukorral, juharsziruppal, őrölt fahéjjal. Egy serpenyőben olvasszunk fel kevés vajat, majd mártsuk meg a keverékünkben a kalácsszeleteket. Tegyük a vajra, és pirítsuk át a szeletek mindkét oldalát. Ha vékonyabbra vágjuk a kalácsot, két szelet közé tehetünk édes mascarponét, mogyoróvajat vagy lekvárt. És bár a french toast általában édes, sós verzióban is elkészíthetjük, ilyenkor a tejes/tejszínes-tojásos keveréket sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítsük. 

 

Ez is érdekelhet: 

Süssünk egy finom kalácsot! Rögtön 7 receptet is mutatunk hozzá

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!