Kávé, szalonna és grépfrútlé? Egyáltalán nem mindegy, mit reggelizel
2021. March 21.Vannak, akiknek a reggeli a kedvenc étkezése, másoknak szinte nyűg „hajnalban” legyűrni pár falatot. Pedig vétek kihagyni a napindító étkezést, ám emellett az sem mindegy, mit, mikor és hogyan eszünk.
1. Ne hagyd ki!
Ha nem reggelizünk, az még a súlyunkra is rossz hatással lehet. Egy kutatás szerint azok, akik bőségesebb reggelit fogyasztottak egy nagyobb vacsora helyett, a nap folyamán kétszer annyi kalóriát égettek el ugyanazzal a tevékenységgel, mint azok, akik nem – vagy épp egy falatot – reggeliznek. Egy másik megfigyelés szerint a bőségesebb reggeli csökkenti a vércukor- és inzulinszintet, és a kalóriadús reggelit fogyasztók kevésbé kívánnak meg napközben édességeket.
2. A bacon fogyasztása növeli a vastagbélrák kockázatát
Egy tanulmány szerint napi egy csík bacon (25 g) elfogyasztása akár 20%-kal növelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A kutatás félmillió 40 és 69 év közötti brit állampolgár részvételével zajlott.
3. A reggelizőitalok növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát
Egy 2019-es tanulmány szerint már napi 1-2 dl 100%-os gyümölcslé fogyasztása is növelheti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Jó alternatíva lehet a gyümölcslé lecserélése friss gyümölcsre, hiszen ez utóbbi a cukor mellett emésztést segítő rostokat is tartalmaz.
4. A grépfrútlé nem ajánlott gyógyszeres kezelés alatt
A grépfrút befolyásolhatja a véráramba kerülő gyógyszer mennyiségét, elfogyasztásával egész pontosan több gyógyszer jut a vérbe. Különösen gyakran jelentkezik ez a koleszterin- és vérnyomás-szabályozó gyógyszerek szedése esetén.
5. A túl korán elfogyasztott kávé bezavarhat a vércukorszintünk szabályozásába
Az éhgyomorra elfogyasztott feketekávé növeli a cukor- és szívbetegség kialakulásának a kockázatát. Igyuk meg inkább reggeli után az első kávénkat.
Forrás: Eat This, Not That!