Jó ha tudod: eddig állnak el a fűszerek
2020. March 28.Megromlanak-e egyáltalán a fűszerek? A szó szoros értelmében nem, azaz nem leszünk rosszul attól, ha sok-sok éve őrizgetett fűszert teszünk az ebédünkbe. Azonban egy régóta tárolt ízesítő már nem lesz olyan, mint újkorában: a legfontosabb tulajdonságát, az ízét veszíti el. Így pedig mi értelme lenne a főztünkbe szórni?
Meddig állnak el kedvenc ízesítőink?
Az őrölt fűszerek íze illékonyabb, mint egész társaiké, a fűszerkeverékek pedig még kevésbé tartósak. Nem meglepő módon, leghamarabb a friss zöldfűszerek veszítik el ízüket, vagy legalábbis csökken aromájuk intenzitása. Lássunk pár konkrét példát!
Egész fűszerek (pl. fahéjrúd, szemes bors) – 4 év
Őrölt fűszerek (pl. őrölt bors) – 3 év
Szárított zöldfűszerek, fűszernövények (pl. babérlevél) – 3 év
Fűszerkeverékek (pl. indiai, mexikói stb. keverék) – 2 év
Friss fűszerek (kakukkfű, snidling, bazsalikom stb. vágottan) – 1 hét
Így hozzuk ki a legtöbbet fűszereinkből!
Első a szaglásteszt! Amint kinyitjuk a fűszertartó dobozt vagy tasakot, meg kell éreznünk a friss, erős, aromás illatot. Ezen túl a szín is árulkodó jel: ha a szokásos élénk árnyalatok helyett a zöldek, pirosak, sárgák vagy éppen barnák bágyadt, fakó, pasztelles tónusaival találjuk szemben magunkat, jó eséllyel már nem friss a fűszerünk. Össze is morzsolhatjuk az ujjaink között – vagy összetörhetjük, fűszertől függően –, ha az illat nem az igazi, már nem érdemes felhasználni.
Akármilyen csábítóak is a hatalmas, színültig töltött fűszertartó dobozok a konyhapulton, igazából – az esztétikai élményen túl – nincs hasznuk. Ha friss, karakteres ízekre vágyunk, válasszuk a kisebb, záros határidőn belül biztosan elfogyó kiszerelést!
Fontos a megfelelő tárolás. Jól zárható üvegbe vagy műanyag dobozba érdemes tenni a fűszereinket, és persze a helyszín sem mindegy: a száraz és hűvös helyek ideálisak számukra. Kerüljük el a közvetlen napfényt, a tűzhely és más hőforrások közelében sem fogják jól érezni magukat a fűszereink. Külön jó, ha maga a tárolóedény is sötét színű. A nedvesség is fő ellenség! Hiába tűnik praktikusnak közvetlenül a dobozból a lábasba szórni a kiválasztott fűszert, a felszálló gőz garantáltan tönkreteszi.
Reader’s Digest