Izgalmas paradicsomlevesek a betűtésztán túl
2021. August 18.Nem nagyon hallottam még eddigi életemben olyan emberről, aki nem szereti a paradicsomot. Biztos van olyan, aki nem kedveli, de az is biztos, hogy sokak kedvence. Frissen salátának, nyersen szendvicshez, főzve vagy párolva, tésztához vagy rizshez, húshoz vagy halhoz, süteménykehez és természetesen levesekhez is imádjuk.
Levesről egyből a menzás betűtésztás leves jut eszünkbe. Néha én is nosztalgiázom és elkészítem. De lépjünk túl rajta, rengeteg izgalmas paradicsomleves van még, amit érdemes elkészíteni.
Gazpacho, az andalúz verzió
Az egyik legegyszerűbb és leghűsítőbb leves, hiszen nagyjából csak a turmixolóban kell a nyers, megpucolt alapanyagokat lepürésíteni, fűszerezni, majd főzés nélkül lehűteni. Fő hozzávalója a paradicsom, mellé kerül a kápia paprika, uborka, hagyma, fokhagyma, só, bors, kis ecet. Levesbetét lehet az alapzöldségekből néhány kanálnyi feldarabolva, vagy olívaolajon pirított kenyér.
Olaszos, tehát bazsalikomos
Itt már nem nyers a paradicsom. A fokhagymát (és esetleg a hagymát) megdinszteljük, ráöntjük az aprított paradicsomot. Zöldségalaplével felöntjük, bazsalikommal és oregánóval fűszerezzük, sózzuk, és együtt összefőzzük. Friss bazsalikommal és mozzarellával tálaljuk.
Minestrone, még mindig olaszosan
Ez már a jóval tartalmasabb levesek közé tartozik. A megdinsztelt hagymára és fokhagymára nem csak a paradicsom kerül. Sőt! Olyan sokféle zöldség van mellette, hogy már-már mellékszereplő a paradicsom, de ez mit sem von le értékéből. Sárgarépa, zeller, póréhagyma, kelkáposzta, brokkoli, karfiol vagy akár cukkini is kerülhet a levesbe. Ahány ház, annyi szokás. A fehérbab viszont alapelem, az kihagyhatatlan. Csak úgy, mint a bazsalikom és a parmezán. Egyes verziókba tészta is kerül.
Sopa de tomate, a portugál tejes leves
Bizony-bizony, tejjel készül. A hagymát vagy fokhagymát vajon dinszteljük meg, erre tesszük a darabolt paradicsomot, kevés vörösborral és babérlevéllel összefőzzük. Vajon készítünk egy kevés rántást, erre merjük rá a levest. Amikor besűrűsödött, az egészet lepépesítjük, felöntjük kevés tejjel, és még egyszer összeforraljuk.
Mexikói ízekkel
Nem feltétlenül autentikus, de aki a chilis babot szereti, nem sokat téved egy hasonló ízesítésű levessel. Szintén a legjobb alap a dinsztelt hagyma és fokhagyma, amelyre rákerül a paradicsom és a fűszerek, mint például az őrölt koriander, őrölt római kömény, chilipor és Cayenne-bors. Ha már összefőtt, pürésíthető, és mehet rá egy kis kukorica, esetleg babkonzerv, kevés friss vagy ecetes jalapeno. Összeforralás után tortilla chipsszel a legjobb fogyasztani.
Tamatar shorba, az indiai ízbomba
Szinte mondani sem kell, ha indiai, akkor számos fűszer biztosítja a tökéletes ízharmóniát. Kevés olajon vagy tisztított vajon megpirítjuk a darabos fűszereket: fahéj, kardamom, babérlevél, szegfűszeg, majd az aprított hagymát, fokhagymát, gyömbért. Utána hozzáadjuk még a porfűszereket: római kömény, kurkuma, chilipor. Mehet rá a paradicsom és egy kevés víz és só. Összefűzzük, majd a főzés végén a babérlevelet kivesszük, és az egészet lepürésítjük. Sok-sok friss korianderrel tálaljuk.
Csak néhány példát soroltam fel, de így is pár ebédet vagy vacsorát megújíthatunk vele.