Így lesz ellenállhatatlan az almás pite – 5 szuper tippet mutatunk
2021. September 8.Ősszel nincs is jobb, mint sütni egy nagy tepsi almás vagy körtés pitét. Hamisítatlan otthon-érzés, nem mellesleg pedig klassz felhasználási módja a kicsit „ütődött”, kevésbé formás almáknak vagy körtéknek. Mutatjuk, hogy léphet szintet a piténk!
1. Omlós tészta – használjunk vajat!
Ne spóroljunk a zsiradékon, finom vajjal lesz igazán omlós a pite tésztája. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, ne dolgozzuk túl, ugyanis akkor könnyen szalonnássá válhat az állaga. Ha adunk hozzá vizet, azt mindig csak apránként tegyük, és legyen a folyadék jéghideg!
2. Süssük vakon!
Ha klasszikus omlós tésztával készítjük el a pitét, a formába simított tésztát szurkáljuk meg, borítsunk rá sütőpapírt, és töltsük fel sütőbabbal (vagy száraz babbal, lencsével, ami akad otthon). Tegyük 180 °C-os sütőbe, és süssük 10 percet. Utána távolítsuk el a babot és a papírt, majd halmozzuk rá a tölteléket, és toljuk vissza a sütőbe. Ha így teszünk, a lédús töltelék nem fogja eláztatni a tésztát. És még egy tipp: a vakon sütés után kenjük le a tésztát tojásfehérjével, süssük 1-2 percet, majd csak ezután tegyük rá a tölteléket. A tojásfehérje szintén „nedvességzáró” réteget képez.
3. Variáljunk a gyümölccsel!
Mixeljük a savanykás és az édesebb almákat vagy használjunk vegyesen almát és körtét! Hasonlóan választhatunk alma-birsalma kombinációt is, mind izgalmas csavart tartogat. Sőt! Adhatunk a töltelékhez olajos magvakat, darált diót, mandulát, mogyorót. Párosíthatjuk főzött máktöltelékkel, de ha jöhet némi extra kalória, marcipánnal is felturbózhatjuk.
4. Fűszerezzünk!
Alapfűszer a fahéj és a vanília, de itt nem kell megállnunk! A karácsonyi mézeskalács-fűszerkeverék a fahéj mellett még sok olyan fűszert tartalmaz, amely remekül passzol az almához, körtéhez. Ilyen a gyömbér, a szegfűbors, a szegfűszeg vagy a csillagánizs, ezeket persze külön-külön is felhasználhatjuk.
5. Tálalás extrákkal
Aláírjuk, egy szelet pite önmagában is nagyon-nagyon finom, főleg ha még langyos. De ez nem jelenti azt, hogy ne dobhatnánk fel még egy kis plusszal! Tálalhatunk mellé egy gombóc vanília- vagy fahéjfagyit – igen, ősszel is! –, vaníliával vagy fahéjjal ízesített tejszínhabot, vaníliasodót.