Így lehet a legegyszerűbben megpucolni a főtt tojást
2021. April 28.Hagymavágás, konzervnyitóval bajlódás vagy valami igen cselesen csomagolt termék kibontása? Nektek mi a mumus konyhai művelet? Esetleg a főtt tojás megpucolása az, amit legszívesebben kiszerveztek a családtagoknak?
A tojás meghámozásakor a fehérje a héjra szokott tapadni, és ha nem vigyázunk, pikk-pakk oda az egyenletes tojásfelszín. Ennek elkerülésére léteznek szerencsére módszerek, jöjjön rögtön három!
Az első módszer lényege, hogy nem kezdjük el lefejteni a héjat hideg vízben, hanem a megfőtt tojást kemény felületen addig görgetjük, amíg szépen végigrepedezik a héja mozaikosra. Ezután a tojás alja felől kezdve lefejtjük a héjat és a vékony membránt. Alkalmazhatjuk a módszert folyó víz alatt is, úgy még egyszerűbb lesz a dolgunk.
A második módszer szerint fogjunk egy befőttes üveget, töltsünk bele 2-3 cm magasságban vizet, majd tegyük bele a főtt tojásunkat. Csavarjuk rá a tetejét, és rázzuk pár másodpercen át. A héj megrepedezik, a víz fellazítja, és szinte magától le fog válni.
A harmadik lehetőségünk a kanalas módszer. Ehhez törjük meg a héjat egy kemény felületen, majd óvatosan toljunk egy kanalat a héj és a fehérje közé. Ezután forgassuk meg, a kanál le fogja választani a héjat.
Forrás: Reader’s Digest