Így lehet a legegyszerűbben felvágni a sütőtököt
2020. November 19.A sütőtök az egyik legszuperebb szezonális zöldségünk. Tápláló, egészséges, ráadásul a levestől a desszertig szinte bármit készíthetünk belőle – ma például egy krémes tésztaszósz receptet mutattunk a felhasználásaval. És a színét se hanyagoljuk el, vidámságot hoz az étkezőasztalra, legyen bármekkora is a szürkeség odakint.
Amennyire finom a sütőtök, legalább annyira macerás a felvágása, különösen méretesebb példányok esetén. Egy termetes tök jó nehéz és a formája miatt nem is biztos, hogy stabilan fel tudjuk fektetni a vágódeszkánkra. És persze a legnagyobb késünkkel kell nekiesnünk. Ha aggódunk ujjaink épsége miatt, akkor hasznos lehet a most következő tipp.
Sokkal egyszerűbb felvágni a sütőtököt, ha pár percre betesszük a mikrohullámú sütőbe (ha belefér…). A héját szurkáljuk meg melegítés előtt egy kés hegyével, majd mikrózzuk 1-4 percen át a méretétől függően. Ha nem fér be a mikróba, az sem baj, 190 °C-os sütőbe is betehetjük 10 percre. Mindkét módszer megpuhítja annyira a tökünket, hogy jóval egyszerűbb és biztonságosabb legyen felszeletelni, sőt még a héját is könnyen le foguk tudni húzni melegítés után.
Ha semmiképpen sem szeretnénk előre melegíteni a sütőtököt, akkor is van módszer a felszeletelés egyszerűbbé tételére. Először vágjuk le a tök tetejét vagy alját, erre helyezve stabilabb alapunk lesz a további munkához. Ezután hosszában vágjuk ketté a tököt, majd a tökfelekből kanalazzuk ki a magokat és a szálas részt. Innentől kezdve az üres feleket lefordíthatjuk, így könnyebben fel tudjuk kockázni vagy szeletelni.
Az se mindegy, hogy milyen késsel állunk neki a munkának. Az egyértelmű, hogy élesnek kell lennie, életlen késsel valószínűbb, hogy elvágjuk az ujjainkat. Legjobb a klasszikus konyhafőnök kés legalább 20 centis élhosszúsággal, azzal ugyanis egy folyamatos vágással ketté tudjuk metszeni a legtöbb sütőtököt.
Forrás: mashed