Így készítsd el a spenótot, hogy ne csak finom, hanem igazán egészséges is legyen
2023. January 14.Popeye imádta, ezt tudjuk, ahogy azzal is tisztában vagyunk, hogy sok gyereket ki lehetne kergetni a világból egy méregzöld spenótos étellel. Ha félretesszük az előítéleteinket, hamar rájövünk, hogy számos mennyei fogás készíthető belőle, plusz amennyiben jó főzési technológiát alkalmazunk, egészségtudatos is lesz az ebédünk vagy vacsoránk.
Tipp: Miben különleges az új-zélandi spenót?
A spenót sok A-, C- és K1-vitamint tartalmaz, valamint olyan ásványi anyagokat mint a kalcium, a folsav és a vas. Az elkészítés mikéntje pedig nemcsak azért fontos, hogy finom legyen az eredmény, hanem azt is befolyásolja, hogy a magas vitamin- és ásványianyag-tartalom mekkora aránya marad meg és jut be a szervezetünkbe.
Ezen hatóanyagok kémiai összetételéről elmondható, hogy amennyiben a spenótot túl magas hőmérsékleten készítjük, lebomolhatnak. Ilyen szempontból a főzés a legrosszabb lehetőség, ugyanis a fent említett vitaminok és ásványi anyagok mind oldódnak a vízben, tehát ha megfőzzük a spenótot, egyszerűen „kifőzzük” belőle hasznos hatóanyagai nagy részét is.
A legjobb a párolás alacsony-közepes hőfokon és csak egészen rövid ideig. Tegyünk egy próbát a friss és zsenge ízű bébispenóttal, amiről túlzás nélkül állítható, hogy pillanatok alatt elkészül.
Forrás: mashed
Kapcsolódik: