Így edd és így ne az idei év egyik nagy slágerét
Természetesen a chia magról beszélünk.
Nagyon pozitív, hogy ez az apró magocska így berobbant a köztudatba 2016-ban. Magas fehérje- és rosttartalma miatt sokan fogyasztják, de nem elhanyagolható szempont, hogy tele van kalciummal, omega-3 zsírsavakkal és antioxidánsokkal is. A fogyasztásának viszont nem csak jó módjai vannak.
Egy férfi dysphagiát, vagyis nyelési nehézséget tapasztalt, miután elfogyasztott egy evőkanál száraz chia magot, melyet vízzel öblített le. A chiat azért tartják jó fogyókúrás falatnak, mert víz hatására többszörösére nő, így telítettebbnek érzi magát a fogyasztó. Így ha magában eszed meg és vízzel kíséred, nem lesz ideje a magnak lejutni a gyomorba, hogy ott nőjön meg. Tehát nem valami kellemes élmény a torokban duzzadásnak induló chia mag.
Biztonságosabb, ha étkezés előtt vízbe áztatod a chiát; így egy zselatinos burkolatot képez magán, mely sokak szerint segít hamar túljuttatni azt az emésztőcsatornán. Az őrölt verzió mellett pedig azért teszik le többen a voksukat, mert úgy lényegesen több ALA-t (az omega-3 zsírsav eleme) juttat a véráramba, bár ezt egyelőre kevés tudományos kutatás támasztja alá.
Testünk képes megemészteni a teljes (persze megfelelő mennyiségben), az őrölt és az áztatott verziót is. Íme, néhány ötlet, hogyan tudod ezeket a tápanyagban gazdag magokat beépíteni az étrendedbe:
1. chia puding: A chia mag és a kókusztej kombója remek paleo-barát, előre elkészíthető reggeli. Adj hozzá egy kis mézet is!
2. muffinokba: Keverd bele a tésztába, és ízesítsd kedved szerint.
3. smoothie-ba: Kedvenc reggeli turmixodba tény ½ ek. chia magot és úgy turmixold össze. Tipp: 1 csésze fagyasztott bogyósgyümölcs, ½ csésze gránátalmalé, ½ csésze víz, ½ ek. chia.
4. szórd bele joghurtba: Ha rapid omega-3 töltetre van szükséged, szórj egy teáskanál chiat, majd dobj bele egy kevés gyümölcsöt is.
forrás: popsugar.com