Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

5 trükk a paleo diétából

Akkor is érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni, ha nem követünk szigorúan egy étrendet sem.
2018. June 12.

Nem mindenkinek ajánlott a paleo diéta, de vannak elemei, amelyeket mégis érdemes lenne beépíteni az étrendünkbe. A paleozás lényege, hogy azt esszük, amit az ősemberek is ettek: húst, halat, zöldségeket, gyümölcsöket. Semmi cukor, semmi feldolgozott élelmiszer. Alapjaiban véve ez teljesen elfogadható és követhető.

Mi az az 5 elem, amelyet érdemes átemelnünk?

1.Le a feldolgozott élelmiszerrel

Akik a paleo szerint étkeznek, nem esznek előre csomagolt élelmiszert – mert az már átesett legalább egy feldolgozási folyamaton. Nincs félkész pizza, tasakos leves, sőt müzliszelet sem. Így nem kerül a szervezetünkbe finomított gabona (ez nem nyújt előnyös rostokat a szervezetnek), cukor és nátrium. Emellett, minél gyakrabban főzünk otthon, annál jobban tudatában leszünk, hogy milyen élelmiszereket viszünk be.

2.Együnk vadon fogott halat, szabad tartású állatok húsát

Az őseink nem gyárban tartott állatok húsát fogyasztották, mi se tegyünk így. A fenntartható forrásból származó alapanyagok nem csak a környezetnek, de a mi szervezetünknek is jobbak. A szabad tartású állatok húsában magasabb az omega-3 zsírsavak aránya, mint az ipari farmokon, szójával táplált állatokéban.

3.Sok-sok gyümölcs és zöldség

Mivel a paleoban kizárt dolog a cukor, így az édes ízélményt a gyümölcsöktől tudjuk megkapni. Emellett ezek az alapanyagoknak magas a rosttartalma, sőt fontos vitaminforrások is, így igyekezzünk minden étkezéskor zöldséget és gyümölcsöt bevinni.

4.Fogjuk vissza a sófogyasztást

Ez segít javítani a vérnyomást, és minimalizálja egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ez nem azt jelenti, hogy íztelen ételeken kell élnünk. Válasszunk természetes ízfokozókat: gyógy- és fűszernövényeket, melyeket a konyhánkban, kis cserepekben is tudunk nevelgetni.

5.Minimalizáljuk a hozzáadott cukrot

Természetesen nem a nullára kell csökkenteni a cukorfogyasztást (hiszen a gyümölcsök megengedettek), de igyekezzünk tartózkodni a cukrozott üdítőktől, a frapuchinoktól, a cukormámoros süteményektől. Kezdetnek elég az, ha nem ízesített joghurtot vásárolunk, hanem natúr görögjoghurtot, és magunk dobjuk fel frissen vett gyümölcsökkel.

via: Eating Well

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

8 fontos tény a paleo étrendről

8 fontos tény a paleo étrendről

Mielőtt belevágnánk, néhány dolgot érdemes tudni.
3 hozzávalós paleo desszert

3 hozzávalós paleo desszert

Két étkezés között egy kis csokis energia

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!