Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Igaz az, hogy az edzés fiatalon tart?

A tudomány vajon alátámasztja?
2017. June 9.

Kiderült, hogy nem csak fiatalabbnak érezzük magunkat, ha edzőteremben jártunk: egy új kutatás kimutatta, hogy az rendszeres testmozgással sejti szinten is fiatalok maradhatunk. A Preventative Medicine tanulmánya igazolta, hogy a magasabb fizikai aktivitású embereknél a biológiai öregedés jelei kilenc évvel fiatalabbnak tűntek, mint a kevésbé a passzívabb embereknél.

A kutatók éveken keresztül közel 6000 felnőttet figyeltek meg, azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az edzés a telomer hosszát. A telomerek azok a fehérjék, amelyek lefedik a kromoszómák végeit, és az öregedés és az általános egészségi állapot markereként szolgálnak.

„Tudjuk, hogy azok, akiknek rövid a telomerjük, előbb halnak meg, és valószínűbb, hogy több krónikus betegségben szenvednek” – mondja Larry Tucker, a tanulmány szerzője. Tucker, aki a Brigham Young University egyik kutató professzora, hozzátette: „Ez nem tökéletes, de nagyon jó indexe a biológiai öregedésnek.”

A legfittebbek – akik 30-40 perceket edzenek, legalább heti 5 nap – produkálták a legjobb eredményeket. De Tucker szerint a mérsékeltebben aktív sportolók is jó eredményeket hoztak – igaz, alacsonyabbakat, mint a rendszeresebben edzők.

„Mind ismerünk embereket, akik fiatalabbnak néznek ki a koruknál. Tudjuk, hogy ehhez az aktív testmozgás nagyban hozzájárul, és most már tudjuk azt is, hogy ennek része a telomereikre gyakorolt hatás.”

forrás: hellogiggles.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezeket fogyaszd edzés után

Ezeket fogyaszd edzés után

Jobbak, mint bizonyos sportitalok.
Ez történik a testünkkel, ha túl sok cukrot eszünk

Ez történik a testünkkel, ha túl sok cukrot eszünk

Mert a cukor nem csak az elhízásért felel

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!