Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Honnan lehet tudni, elegendő rostot fogyasztunk-e?

2021. February 18.

A napi ajánlott mennyiség rost tekintetében nőknél 25 gramm, férfiaknál 38 gramm. Ez azonban csak a minimum mennyiséget takarja, ez az, aminek mindenképpen meg kell lennie a szervezet egészséges működéséhez.
A legtöbb esetben azonban az ajánlott minimum sem jön össze. Egy tanulmány szerint az amerikaiak nagy része például összesen 16 gramm rostot fogyaszt per nap, ami rendkívül elkeserítő, ha azt nézzük, hogy egy esszenciális tápanyagforrásról beszélünk.

Ugyanakkor nem lehetetlenség átesni a ló túloldalára sem. Az emberi szervezet számára átlagosan tolerálható mennyiség 40 és 50 gramm között alakul, ám e fölött már puffadás, bélgázok, gyomorgörcsök, és ironikus ugyan, de székrekedés is előfordulhat. Szakértők szerint, ha növelni akarjuk a rost bevitelünket, fontos, hogy azt fokozatosan tegyük, és fogyasszunk hozzá megfelelő mennyiségű vizet. (Ahhoz, hogy a szervezetünkbe bevitt rost optimálisan tudja kifejteni jótékony hatásait, elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű folyadékkal támogassuk meg a folyamatot.)

Azok, akik alacsony szénhidrátbevitellel járó – például ketogén- diétát tartanak, jelentősen ki vannak téve az alacsony rostbevitel veszélyeinek, hiszen alapvetően kevesebb gyümölcsöt és gabonát fogyasztanak, melyeknek nem csak szénhidrát, de rost tartalma is igen magas. Ilyenkor megoldás lehet, hogy low-carb diétánkban főként a növényi alapú táplálkozásra fordítsuk a fókuszt. Az avokádó például egyszerre tartalmaz a ketogén állapot beálltához szükséges mennyiség zsírt, valamint az egészséges emésztési funkciók fennmaradásához szükséges rostot.

Fotó: 123 RF

Mi a helyzet a táplálékkiegészítőkkel?

Logikusan merül fel a kérdés, hogy érdemes-e rost pótlókhoz nyúlnunk. A válasz nem fekete-fehér. A táplálékkiegészítők képesek kezelni a rostszegény étrend által kialakult problémákat, ám nem helyettesítik a természetes eredetű tápanyagforrásokat. Szakértők egybehangzó véleménye szerint a mindenkori táplálékkiegészítőket lehet szedni az étrendünk teljesebbé tétele érdekében, de sohasem szabad elsődleges táplálékforrásként használni. Érdemes a táplálkozásra teljes egészként tekinteni, és egy rostpótló készítmény nem képes pótolni azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amiket például a zöldségek vagy gyümölcsök tartalmaznak.

Ha szükséged van némi kiegészítésre, a methylcellulóz, kalcium polycarbophil vagy a búza dextrin jó megoldás lehet, ám ezek mind mesterséges anyagok, mi pedig nem vagyunk robotok. Emberi lényként természetes táplálékra van szükségünk, ezt soha nem szabad szem elől tévesztenünk!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A rostban gazdag étrend előnyei

A rostban gazdag étrend előnyei

Valamint a legjobb tápanyagforrású ételek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!