Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mégis mennyi rostot kellene fogyasztanunk?

2020. March 19.

Unalomig ismételt tény, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni: muszáj odafigyelnünk arra, hogy táplálkozásunk kiegyensúlyozott legyen. Ebbe pedig beletartoznak a rostok is, mutatjuk, hogy tehetjük rostdúsabbá az étrendünk.

A WHO készíttetett egy tanulmányt arról, hogy mennyi rostot kellene fogyasztanunk, hogy csökkentsük a rosthiányra (is) visszavezethető krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A tanulmány 40 év kutatási anyagait öleli fel, és összesen 4635 embernél végzett 58 klinikai tesztsorozat adatait tartalmazza.

A nyilvánosságra hozott eredmények szerint a rostdúsan táplálkozó emberek 15-30%-kal kisebb arányban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben, illetve 16-24%-kal csökken esetükben a koszorúér-megbetegedés, a sztrók, a 2-es típusú cukorbetegség és a végbélrák kockázata. A tanulmány továbbá rámutatott a magasabb rostfogyasztás, valamint az alacsonyabb testsúly és koleszterinszint közötti összefüggésre is.

Mennyi az annyi? Napi 25-29 g rost tekinthető ideálisnak, de inkább több legyen, mint kevesebb, hiszen a magasabb rostfogyasztás pozitívan befolyásolja az egészségünket, és csökkenti a fent említett betegségek kialakulási kockázatát. Ráadásul hamar jóllakunk, ha rostdúsan táplálkozunk, ez pedig a gyomor- és bélrendszerünknek, az emésztésünknek és nem utolsósorban a testsúlyunknak is kedvez.

Rostdús élelmiszereknek számítanak a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek.

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!