Hogyan savanyítsunk otthon hagymát?
2022. January 19.A savanyított lila hagyma messze nem olyan elterjedt felénk, mint amennyire finom és sokoldalúan felhasználható. Csodás pink színe és friss, savas íze szuperül feldobja a legkülönfélébb fogásokat. És egyáltalán nem bonyolult a házi elkészítése.
Kezdjük a hagyma felszeletelésével
Pucoljuk meg, majd vágjuk félbe. Ezután szeleteljük egy éles késsel minél vékonyabb, kb. 5-6 mm-es darabokra. A vékonyabb szeletek gyorsabban megsavanyodnak, így nem érdemes elsietni ezt a műveletet.
Készítsük el a marinádot
Ha megvagyunk a szeletekkel, jöhet a marinád. Egy közepes méretű tálban vagy fél literes befőttes üvegben keverjünk össze almaecetet sóval és cukorral. Tehetünk még bele kakukkfüvet, rozmaringot, egész köményt és koriandermagokat is ízlés szerint, ha izgalmasabbá szeretnénk tenni az ízeket.
Melyik a legjobb ecet, ha savanyítunk?
Az almaecet. A hagyományos ételecet túl erős és durva ízű. Ettől persze használhatjuk más eltett savanyúságokhoz, de a hagymához nem az igazi. A különlegesebb ecetek – mint rizsecet, balzsamecet, vörösborecet – mind jellegzetes saját ízzel bír, ami elnyomja a hagyma természetes édességét. Az almaecet az, ami a legjobban harmonizál, kiegyensúlyozza az ízeket.
Fel kell főzni az ecetet?
A marinádokhoz az ecetet a sóval, cukorral és fűszerekkel általában felfőzik. A hagyma viszont – különösen ilyen vékonyra szelve – elég érzékeny, és az ecet felfőzés nélkül is jól besavanyítja. Tehát a kellemetlen melegített ecetszagot ezúttal megúszhatjuk.
Mitől lesz rózsaszínű a hagyma?
A lila hagyma a savanyítás hatására azért lesz idővel rózsaszín, mert kifakul és elveszíti erős színét. Ezért használunk a pink végeredményhez lila hagymát. Ezzel szemben a vöröshagyma fehér húsa az almaecet vörösesbarna színét veszi fel, ami szintén nem csúnya, azt is kipróbálhatjuk ugyanígy.
Témába vág: Így készíts sült savanyúságot
Adjuk hozza a hagymát a marinádhoz
Amint megvagyunk az almaecet, cukor, só és esetleg további fűszerek keverékével, már csak a vékonyra szelt hagymát kell hozzáadnunk. A folyadék fedje el a beletett hagymát!
Várjunk
A tennivalókkal megvagyunk, már csak azt kell kivárnunk, hogy a marinád elvégezze a dolgát. Már egy óra alatt is látványos a hatása, de jobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Minél tovább hagyjuk marinálódni, annál rózsaszínesebb, pinkesebb lesz a színe.
Meddig áll el a savanyított hagyma?
A befőttes üvegben, amiben készült, a hűtőben hónapokig is eláll. Használhatjuk tacókba, hamburgerekbe, salátákba, de önmagában is fogyaszthatjuk snackként.
Lássuk az arányokat!
Hozzávalók:
1 lila hagyma vékonyra szelve
½ csésze almaecet
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Opcionális hozzávalók:
2 ág friss kakukkfű
2 ág friss rozmaring
egész kömény
koriandermagok
Ezt a receptet bátran próbáld ki káposzta helyett savanyított hagymával:
Forrás: mashed