Hogyan olvasszuk ki a fagyasztott halat?
2021. May 8.A fagyasztott tengeri halfilé vagy hekk olcsó, és az év minden időszakában elérhető választás, ha halas ebédet vagy vacsorát tervezünk. Általában a szupermarket fagyasztójából kerül a kosarunkba, vásárlás után pedig legtöbbször mi is bedobjuk a mélyhűtőbe.
Kiolvasztáskor vegyük figyelembe az alapvető élelmiszerbiztonsági szempontokat, azaz próbáljuk minimalizálni a halhúson megjelenő baktériumokat, amelyek akár súlyos ételmérgezést is okozhatnak. Két elterjedt módszer létezik a hal kiolvasztására, döntsünk az alapján, hogy mennyi idő áll rendelkezésünkre.
A hűtőszekrényben
A lehető legjobb módszer, ha egy éjszakát szánunk a kiolvasztásra. Tegyük a halat a fagyasztóból a hűtőbe, rakjunk alá egy tányért. Ha vákuumcsomagolt, még levet sem fog ereszteni. A nem vákuumcsomagolt hal esetén érdemes beruházni pár jól záródó zacskóra, ezeket többször is használhatjuk. Azért ez az ideális módszer, mert a hal sosem lesz annyira meleg, hogy a baktériumok elkezdjenek szaporodni a felületén. Hátrány, hogy bizony tervezést és előkészítést igényel.
Hideg vízben
Szintén szuper módszer, ráadásul gyorsabb is. A becsomagolt fagyott halat tegyük egy tálban a mosogatóba, majd töltsük fel vízzel, és folyassunk is rá folyamatosan. Fontos, hogy hideg vízzel végezzük a műveletet, ne meleggel, és semmiképpen se forróval. Mivel a hideg víz teljesen körbeveszi a halat, gyorsabban kiolvasztja, mint a hűtő hideg levegője, kb. 30 percre lesz szükségünk. A módszer hátránya, hogy csak olyan fagyasztott halnál alkalmazható, amely légmentes csomagolásban van.
Hogyan ne álljunk neki a kiolvasztásnak?
A meleg víz és a pulton történő kiolvasztás egyaránt rossz ötlet. Nemcsak a bacik szaporodhatnak el, hanem a meleg víztől a hal minősége is romlani fog. A lehető legrosszabb a mikrósütő kiolvasztó funkcióját választani. A mikró ugyanis egyenetlen módon melegíti fel a halat, így egyes részei megfőhetnek, más részei pedig fagyosak maradhatnak.
Mitől lesz kásás a fagyasztott hal?
Egyik oka az, ha kiolvadás közben túl sok vizet szív fel hal – például folyó víz alatt, vízáteresztő csomagolásban. Egy másik magyarázat az lehet, hogy a hal több millió sejtből áll, és ezekben a sejtekben folyadék van. Amikor a halat lefagyasztjuk, a folyadék is megfagy. Ha a fagyasztási folyamat túl lassú, jégkristályok keletkeznek, amelyek roncsolják a sejtfalakat. Az így fagyasztott, majd kiolvasztott hal szintén kásás állagú lesz.
Forrás: the spruce Eats