Hogyan készítsünk egyéjszakás zabkását?
2021. January 16.Az este bekészített zabkása egészséges, gyors és egyszerű reggeli alternatíva, nem csoda, hogy pár éve szinte végigsöpört a netes receptoldalakon. A képlet egyszerű: csak megtöltjük a kis befőttes vagy csatos üvegünket zabpehellyel, adunk hozzá tejet vagy vizet, joghurtot, és éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy jól megszívja magát. Több napra való reggelit is elkészíthetünk egyszerre, vagy elvihetünk magunkkal egyet ebédre. A különböző feltétekkel, például olajos magvakkal és gyümölcsökkel könnyen változatossá tehetjük a kásáinkat, vagy ha szeretnénk, felturbózhatjuk joghurttal, kakaóporral, fűszerekkel (fahéjjal, vaníliával) és mogyoróvajjal. Az egészben pedig az a legjobb, hogy még egészséges is, hiszen a zab tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Lássuk a lépéseket!
1. Készítsük elő reggelinket
Egy adaghoz számoljunk 5 evőkanál zabpelyhet! Adjunk hozzá 2 teáskanál chiamagot, és keverjük össze kb. 1,5 dl tejjel, növényi tejjel vagy vízzel. Tegyük csatos üvegbe, és kanalazzunk rá 1-1,5 dl tetszőleges joghurtot. Készíthetünk nagyobb mennyiséget is, a bekevert kása kb. 3 napig áll el a hűtőben.
2. Feltétek
Elő a kreativitással! Édes vagy sós, csak rajtunk múlik. Amint a zab eleget ázott, nyissuk ki az edényünket, és adjuk hozzá a feltéteket. Belekeverhetünk mogyoróvajat, ricottát, juharszirupot, mézet, cukrot, őrölt fahéjat vagy akár őrölt kardamomot is. A tetejére kerülhet mazsola, aszalt gyümölcs, szeletelt banán, áfonya, málna, datolya és füge, valamint olajos magvak vagy kókuszpehely.
Forrás: Eating Well