Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogyan lehet még finomabb a zabkása?

2019. szeptember 10.

 

Az egészségtudatosan táplálkozók körében az egyik legnépszerűbb reggeli a zabkása. Nem csoda, hiszen szuper választás, ha finom és tápláló napindító étkezésre vágyunk. Magas a vitamintartalma, tele van hasznos tápanyagokkal és rostokkal, továbbá segít a vércukor- és koleszterinszintünk, valamint a vérnyomásunk szabályozásában. Ha már ennyi jó tulajdonsága van, teljesen felesleges cukorral vagy juharsziruppal „elrontani”, másképp is izgalmassá tehetjük.

Sózzuk meg

A sóval alapvetően nem árt csínján bánnunk, viszont egy kevés is elegendő ahhoz, hogy csodás ízélményben legyen részünk: a só nagyszerűen kihozza a zab diós, pirított ízét. Mindig az elkészítés elején sózzunk, ne közvetlenül fogyasztás előtt.

Víz helyett

Nem muszáj vízzel készíteni, növényi tejjel (például kókusz- vagy mandulatejjel) sokkal finomabb lesz.

Áztassuk be

A zabkása állaga akkor lesz a legjobb, ha a zabot már előző este beáztatjuk háromszoros mennyiségű vízbe.

Más gabona

Szintén az állagát teszi izgalmasabbá, ha más típusú gabonát is keverünk a zabhoz. Használhatunk hajdinát, quinoát, búzacsírát, búzakorpát vagy zabkorpát is.

Fűszerezzük

Van élet a fahéjon túl! Ha szeretjük a fűszeres ételeket, adjunk hozzá Cayenne-borsot vagy fűszerpaprikát – igen, a zabkása nyers vagy párolt, sült zöldségekkel dúsítva egész nyugodtan készíthető sósra is. Ha viszont inkább édeset ennénk, akkor gyömbérrel, szerecsendióval és a már említett fahéjjal mézeskalács ízűvé varázsolhatjuk, emellett gyümölcsökkel és (cukormentes) aszalványokkal is felturbózhatjuk.

Egészséges zsírok

A mogyoróvaj rendkívül tápláló és egészséges, és már egy egész pici is kiérezhető belőle a zabkásában.

Dobjuk fel tojással

Elsőre furcsának tűnhet, pedig működik. Forraljuk fel a zabkását a kiválasztott folyadékkal együtt, majd vegyük alacsonyabbra a lángot, és tegyünk bele egy felvert tojást. Addig hagyjuk a tűzön, amíg elérjük a krémes állagot.

Zabpizza

Először készítsük el a „tésztát” egy csésze zabból, három tojásfehérjéből és negyed csésze tejből. A hozzávalókat dolgozzuk össze robotgépben, és formázzunk belőle lapos korongot egy sütőpapírral bélelt tepsin. Ezután 190 °C-on süssük 8-10 percet, a feltétnek csak a fantáziánk szabhat határt.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.