Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan diétázzunk nagy túlsúllyal?

Mennyi idő alatt tudjuk egészségesen és tartósan leadni testsúlyunk legalább tizedét?
2021. November 20.

Ha egy elhízott ember testsúlya jelentős hányadától szeretne megszabadulni, akkor diétája különösen körültekintő tervezést igényel. Esetében biztos, hogy rövid távon sem működnek és tartós eredménnyel végképp nem kecsegtetnek a kampányfogyókúrák, csodadiéták és népszerű kihívások, ráadásul nagy eséllyel a túlsúlyhoz társuló betegséggel vág neki a folyamatnak. Dr. Bajnok Éva endokrinológus, obezitológus, diabetológus, belgyógyász, az Alakorvoslás Program szakorvosa összegyűjtötte a szempontokat, melyeket érdemes figyelembe venni, mikor nagyobb túlsúly leadására készülünk.

Dr. Bajnok Éva / Fotó: Alakorvoslás Program

Az elhízás legalább 2-10 évvel rövidíti meg életünket, rontja az életminőséget. Magyarország lakossága Európában a legkövérebb, minden második magyar ember túlsúlyos, minden harmadik elhízott. Ez halálunk legfőbb oka, minden második ember élete emiatt ér véget. A normál feletti BMI 1 egységgel (körülbelül 3 kg) történő növekedése már 5 százalékkal növelheti a stroke esélyét. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy 5-7 százalékos testsúlycsökkentésnek már jelentős egészségügyi vonatkozásai vannak, többek között javul az inzulinrezisztencia, a vércukor-, vérzsír- és vérnyomás- értékek, PCOS-ben rendszeressé válhat a menzesz. 10 százalékos testsúlyveszteség esetén többnyire csökkenteni lehet a vérnyomás- vagy a vércukorproblémára szedett gyógyszereket, javul a légzészavar, a hangulat, a szexuális vágy és teljesítőképesség. Mivel az elhízás több, mint 230 különböző betegséggel hozható összefüggésbe, jelentősége a felsoroltaknál messzemenően több. 

„A rendelésemre érkező fogyni vágyók fejében szinte mindig van egy vágy, hogy mit szeretnének elérni. Ez olykor óriási, szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás (például 47 évesen 24 éves kori álomtestsúlyt elérni, de 160 kg-ról 100 kg-ra fogyni is óriási tehertétel). Első lépésként meghatározzuk az elérhető cél, kitűzve, mennyit kell fogyni és mennyi az elég” – mondja el Dr. Bajnok Éva. „Más a cél, ha egy szívbillentyű műtétet nem lehet elvégezni a nagy testsúlyfelesleg miatt, más, ha a még szoptató, két kisgyermek mellett négy éve nem alvó anyukán van 15 kg. Megint másik tervet igényel, ha egy 30 éves fiatalember 15-ös vércukorszinteket mér, ha valaki élete maratoni futására készül vagy, ha egy 65 éves nagymama szeretne újra az unokáival együtt csípőfájdalom nélkül játszani.” 

Kapcsolódó: Riasztóan elterjedt az elhízás a fejlett országokban 

A nagy túlsúlytól való megszabaduláshoz komplex életmódváltás szükséges. Ennek alapvető feltételei a megfelelő kalóriaredukció, a testmozgás, a pszichés támogatás, a helytelen szokások megváltoztatása, a fennálló vitaminhiány pótlása. „5-7 százalékos testsúlyredukció általában egy szakmailag megfelelően összeállított módszerrel (tehát nem csodadiétákkal) elérhető” – állítja Dr. Bajnok Éva. 

A nagy túlsúlytól való megszabadulás ugyanakkor akár több lépcsős folyamat is lehet, ami nem csoda, hiszen annak megszerzése is általában több év alatt történik. Mind hízni, mind fogyni hosszabb folyamat és bonyolultabb, mint azt gondolnánk. Erre a többi között az úgynevezett „set point”, azaz testsúlybeállítási elmélet segít magyarázatot adni. Eszerint testünk bizonyos feltételek között ragaszkodik meglévő testsúlyunkhoz és igyekszik azt megtartani. Testünk a súlya minden jelentősebb (általában több, mint a kiindulási testtömeg 10 százalékával történő), illetve annak gyors (azaz több, mint hetente 1 kilogrammos) csökkenésére az anyagcsere 10-15 százalékos lelassításával, valamint az éhségérzet jelentős fokozásával válaszol: a fogyás megáll vagy újra visszahízunk. A set point, azaz a testsúlybeállítódási elmélet szerint a fent említett jelentős testsúlyváltozást olyan mértékű veszélynek éli meg szervezetünk, hogy mindent megtesz a „nehezen megszerzett” tartalék visszaállítására, takarékos üzemmódba kapcsol. A beállított testsúlyra való törekvés, akár 1-6 éven keresztül is fennállhat. Ennek oka az emberi fejlődés évezredei alatt megélt ínséges időkhöz való alkalmazkodás a „spóroló” gének parancsára, amit befolyásolnak alvási és étkezési szokásaink, a hormonális állapot és a betegségek, számtalan szokás és lelki-társas folyamat, az egyéni különbségek (pl. az étvágyközpont eltérései, az eltérő éhségtűrő-képesség). Felmerül tehát a kérdés, hogyan fogyjunk le 10 százaléknál nagyobb túlsúlyt, hogy szervezetünk azt „megengedje”? 

„Az egészségünk és közérzetünk javítása érdekében első lépésként 5-10 százalékos fogyás ajánlott, ami nagyjából napi 500-600 kcal redukciójával (1200/1500 kcal/nap) heti 0,5-1 kilogrammos fogyást jelent. Ez az eredmény 3-6 hónap alatt elérhető – ismerteti a konkrét irányszámokat Dr. Bajnok Éva endokrinológus, obezitológus, diabetológus, belgyógyász, az Alakorvoslás Program szakorvosa. „Ezt követően jó, ha egy testsúlymegtartó periódusra törekszünk, ebben legnagyobb segítségünkre a mozgás lesz. (Ez nagyjából tartósan 1400 kcal napi bevitelt és a hét legalább 5-6 napján 30-50 perc mozgást jelent.) Ha további testsúlycsökkentés szükséges, akkor körülbelül 1 év után – miután agyunk „engedi” és a testúlybeállítódási set pointot átírja – kezdhetjük újra a jelentősebb redukciót (500 kcal/nap) lehetőleg heti 150 perc közepes intenzitású mozgás mellett. Így aránylag optimálisan, a visszahízás jelentős veszélye nélkül lehet pl. 30 kilogrammtól 5-5 és fél év alatt tartósan megszabadulni.”

A jelentős testsúlyfelesleg leadásához valódi szemléletváltás, tudatosság is kitartás szükséges. Alapvető, hogy az étkezési mintázatunk egészséges, természetes, minden makro és mikro tápanyagot, vitamint és rostot tartalmazó, akár élethossziglan alkalmazható legyen. Az egyik legfontosabb, hogy tanuljunk meg jót és jól enni, fokozatosan és rendszeresen mozogni. Tárjuk fel és keressünk megoldást azokra a rossz szokásokra, stresszkezelési problémákra és étkezéssel összefüggő lelki helyzetekre, amelyekre rendre rosszul reagálunk. Az érdeklődésünket, motivációnkat és kitartásunkat fenntartó változatosságra törekvés is célravezető: szakemberrel egyeztetett, felügyelt, átmeneti keto diéta vagy böjt, edző felkeresése, más sport kiválasztása, coach vagy pszichológus felkeresése.  

Témába vág: 

Hogyan válasszunk diétát? – 5 tipp az orvostól

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!