Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vitaminokkal a jó alvásért! Vess be mindent!

2022. October 11.

A nyugtalan alvásnak számtalan oka lehet a rendszertelen alvási időktől kezdve a nem megfelelő étrenden át egészen a stresszig. Az egyik sokszor figyelmen kívül hagyott ok bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya. Lássuk. melyek a legfontosabbak a megfelelő alváshoz!

 

C-vitamin

A C-vitamin nemcsak immunrendszerünk megfelelő működéséhez fontos, hanem egy 2014-es tanulmány szerint a vérünkben található C-vitamin mennyisége és alvásunk minősége között is van összefüggés.

 

Tipp: Tényleg jobban alszunk a banántól?

 

Vas

A vas hozzájárul ahhoz, hogy az oxigén szervezetünk minden pontját elérje, hiánya esetén kimerültnek érezhetjük magunkat.

 

Magnézium

Ez az ásványi anyag segíti a szervezetet abban, hogy alváshormont, melatonint állítson elő. A magnézium segít az izmainkban felgyülemlett feszültséget is kioldani, ami szintén akadálya lehet a nyugodt alvásnak.

 

B12-vitamin

Ez a vitamin a szervezetünk vér- és idegsejtjeit tartja karban. Ha a hiányában szenvedünk, az kimerültséget, alvászavarokat, bizsergést és sok más egyéb tünetet okozhat.

 

Triptofán

Ez pedig egy létfontosságú aminosav. A szervezetünk egy olyan B-vitamin variánst állít elő, ami idegi átvivőanyagként az egészséges alvásunkért felelős. A szervezetünk nem képes triptofánt előállítani, ezért muszáj olyan ételeket fogyasztanunk, amelyekben ez megtalálható. Ilyen a tojás, a szárnyashús, a chiamag és az édesburgonya.

 

Melatonin

Az éj folyamán az agyunk állítja elő a melatonin nevű hormont, ez szabályozza, hogy szervezetünk mikor van nappali és mikor éjszakai üzemmódban. Megtalálható bizonyos étrendkiegészítőkben, de szedése előtt érdemes konzultálni az orvosunkkal.

 

D-vitamin

Ezt a zsírban oldódó vitamint szervezetünk csak akkor tudja előállítani, ha bőrünket napfény éri, de ilyen módon nehéz megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutni, így hiánya elég gyakorinak számít. Alacsony szintje okozhat rosszullétet, hányást és a vesekövek kialakulásáért is felelős lehet. 

 

Kalcium

A tejtermékekben, leveles zöldségekben és halakban megtalálható ásványi anyag hiánya az alvásciklusunk összezavarodásához vezethet.

 

Omega–3 zsírsav

Ezek a jótékony zsírok elsősorban szívünk és agyunk egészsége szempontjából fontosak, de bizonyos kutatások szerint a jobb minőségű alvást is elősegítik.

 

Forrás: The Healthy

 

Őszi kiruccanás? Erre figyelj: 

Mitől lehetnek alvási problémáink utazáskor?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!