Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mitől lehetnek alvási problémáink utazáskor?

2022. July 16.

Ismerős az érzés? Végre eljutunk nyaralni, és bár pihenni mentünk, ráadásul elég fáradtak is vagyunk az utazástól vagy a napi programoktól, mégsem tudunk elaludni, hanem álmatlanul forgolódunk egész éjjel. Vajon milyen okok húzódhatnak meg e kellemetlen jelenség hátterében?

Az egyik nagy nemzetközi szállodalánc 2019-es felmérése szerint ötből négy vendégnek okoz nehézséget a nem saját otthonban elalvás. Több más tanulmány is arra jutott, hogy rendkívül sok mindenkinek jelent nehézséget első alkalommal idegen helyen elaludni. Az egyik legérdekesebb ezzel foglalkozó tanulmányban arra jutottak, hogy a jelenségnek ősi evolúciós okai lehetnek. Csak az agyunk egyik fele pihen, a másik része aktív marad, hogy gyorsabban tudjunk reagálni az idegen helyen ránk leselkedő veszélyekre. Ezért aztán, még ha el is tudunk aludni, fáradtabbak leszünk másnap, mint egy rendesen átaludt éjszaka után. További, a megfelelő alvásunkat hátráltató tényezők lehetnek, ha mindezt megfejeljük az esetleges időzóna- és klímaváltozással, egy nem túl kényelmes matraccal vagy párnával. Tehát az álmatlan első éjszaka nem szokatlan és nem is különösebben aggasztó, de attól még nem zavaró és kellemetlen.

Kapcsolódik: Ezek a tippek segíthetnek, hogy átaludd az éjszakát

Hogyan tudunk jobban aludni idegen helyen?

Próbáljuk valamennyire tartani a megszokott napi rutinunkat, legalábbis első éjjel feküdjünk le akkor, mint otthon szoktunk. Az alvásunk minőségét nagyban befolyásolhatja a környezeti fény és a hőmérséklet is. Sötét, hűvös helyen tudunk a legjobban aludni, ebben segíthet egy szemfedő, vagy ha éjjelre hidegebbre állítjuk a szoba légkondicionálóját.

Az is hozzájárulhat a pihentető alváshoz, ha viszünk valami megszokott dolgot otthonról. Ez lehet valamilyen illatosító, amit az éjjeliszekrényen tartunk, egy adag a kedvenc teánkból, amit esténként rendszeresen elkortyolunk, vagy bármi más, amivel az otthoni alvásszokásainkat meg tudjuk idézni.

Ha minden kötél szakad, valamilyen melatoninos szert is bevethetünk. A melatonin egy olyan hormon, amit a szervezetünk termel, ez tudatja az agyunkkal, hogy eljött az alvás ideje. Az, hogy mást és máshogy eszünk, iszunk, valamint az utazás miatti stressz mind befolyásolhatja a melatonin termelésünket, ezt orvosolhatjuk melatonin tartalmú készítménnyel.

Kapcsolódik:

Ezeket az ételeket jobb, ha nem lefekvés előtt fogyasztod

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!