Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezek a tippek segítenek, hogy át tudd aludni az éjszakát

2021. April 10.

Ismerős az érzés? Nagy nehezen sikerült elaludni, ám alig telik el pár óra, máris felébredünk, pedig még egyáltalán nem világosodik. A visszaalvás kész tortúra, hamarosan pedig valóban reggel lesz, és mi megint nekivágunk egy álmos, kialvatlan napnak. Az alvászavar nemcsak kellemetlen, hanem egy sor betegség előidézője lehet, viszont ha megfogadjuk az alábbi tippeket, sokat teszünk a pihentető alvásért.

Miért fontos az alvás?

Unalomig ismételgetett tény, hogy egy felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége éjszakánként. Agyunk ilyenkor rendszerezi és raktározza a nap folyamán ért hatásokat, érzéseket, érzelmeket, gondolatokat, azaz gyakorlatilag karbantartó üzemmódba kapcsol.

Mi okozhatja a töredezett alvást?

Egyszer-egyszer felébredni az éjszaka közepén nem feltétlenül jelez problémát, ha viszont rendszeresen előfordul, az már gyanús lehet. A felébredést sok minden okozhatja a tele húgyhólyagtól kezdve valamilyen fájdalmon, szorongáson át a párunk horkolásáig, ezért fontos először, hogy tisztázzuk, mitől ébredünk fel (és van-e egyáltalán egyértelmű oka), hiszen csak így tehetünk ellene.

Nézzünk szét az alvókörnyezetünkben!

Milyen a hálószobánk? Forgalmas utcára néz, bevilágít egy lámpa az ablakon? Ha igen, nem meglepő, hogy gyakran felébredünk. De ugyanígy probléma lehet a nem megfelelő matrac, párna is vagy a túl magas hőmérséklet.

A hálószoba szolgáljon az alvásra

Ha megtehetjük, használjuk a hálót csak alvásra. A szervezetünk egy idő után tudni fogja, hogy ha éppen itt vagyunk, akkor eljött az alvás ideje.

Nem mindegy, mit csinálunk lefekvés előtt

Az evés-ivás, mozgás pont lefekvés előtt felboríthatja az alvásritmusunkat, a túl bőséges és nehéz vacsora pedig gyomorproblémákat idézhet elő. A koffeint is jobb, ha elfelejtjük este, hasonlóan az alkoholos italokhoz, amelyek közvetlenül elfogyasztásuk után álmosítanak, de pár órával később már stimulánsként működnek.

Zavaró fények

Ha túl világos van a szobában, a redőny vagy sötétítőfüggöny lehet a megoldás. A telefon, tablet vagy számítógép „piszkálása” is megzavarhatja az alvásunkat. Ezeknél sok esetben van egy kék fény szűrő üzemmód is. A kék fény azt a jelet küldi az agyunknak, hogy ideje felébrednünk, ezt előzzük meg a funkciónak a használatával.

Próbáljunk rendszeresen élni és kezelni a stresszt

A hosszabb hétvégi alvás nem feltétlenül előnyös, mert hét elején, amikor ismét csak kevesebbet tudunk aludni, fáradtabbak leszünk. A stressz kezelésének jó módja a rendszeres testmozgás.

Mit tegyünk, ha mégis felébredünk az éjszaka közepén?

A legrosszabb, ha órákon át az ágyban fekszünk az ébresztőórát bámulva. Ha kb. 20 perc alatt sem sikerül visszaaludni, jobb ha felkelünk, átmegyünk egy másik szobába, és elkezdünk egy könyvet olvasni.

Forrás: the healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Moon milk, az alvást segítő csodaszer

Moon milk, az alvást segítő csodaszer

Nem a Holdról származik ez a trend, hanem a gyermekkorunkból.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!