Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Otthon nyaralunk! 1. rész – Reggelizz úgy, akár egy utazáson!

2020. augusztus 1.

Az idei év más, mint a többi: kevesebbet mozdulunk ki otthonról, és sokunk a hosszabb külföldi nyaralást is elhalasztotta jövőre – bízva abban, hogy addigra csillapodik a szinte az egész világot érintő vírushelyzet. Hiszem azonban, hogy messzi utazás nélkül is kikapcsolódhatunk, akár eddig ismeretlen magyar tájak felfedezésével, akár a saját otthonunk falai között. Nem kell hatalmas és költséges dolgokra gondolni, pár apró új rituálé, program is segíthet abban, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, és új élményekkel gazdagodjunk ezen a furcsa, felemás nyáron. 

Az utazások és a reggelizés fogalma valahogy elválaszthatatlan számomra. Jöhetnek a szállodai svédasztalok, az apartmanos napindító étkezések (a legjobb, ha előtte jól be is vásárolunk a helyi piacon vagy boltban), sőt még az autópálya melletti pihenők éttermeiben elfogyasztott szendvicses, cappuccinós reggelizésnek is megvan a maga bája. Ezeket az élményeket csempészem idén a saját étkezőasztalunkra (és szép időben a napsütéses teraszunkra). Igaz, hogy a reggeli nem készen érkezik, de egy bőséges, kiadós és a hétköznapitól eltérő étkezés előkészítése megér minden perc fáradtságot. Mutatom, én mikkel szoktam meglepni magunkat. 

 

Házi péksüti – fahéjas kalács 

Tavaly augusztus óta nevelgetek-etetgetek vadkovászt, így kovászos kenyér szinte mindig kerül az asztalra. Mellé néha édes és sós péksütiket is sütök (a nem kovászolók kedvéért élesztős recept jön). 

 

Hozzávalók (2 kalácshoz): 

 

A tésztához: 

50 dkg liszt 

2 nagy csipet só 

10 dkg vaj 

kb. 2,8 dl tej 

1 teáskanál cukor 

fél kocka friss élesztő 

1 tojás 

 

A töltelékhez: 

8 dkg vaj 

4-5 evőkanál cukor 

2 teáskanál őrölt fahéj 

 

A lisztben elkeverjük a sót, hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Közben a tejet meglangyosítjuk. Kimérünk 1,5 dl-t, hozzászórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Ezután a tésztához adjuk a tojással együtt. Gyúrni kezdjük, apránként hozzáadjuk a többi tejet, puhább, rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, meleg helyen a duplájára kelesztjük. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. Mindkettőt pár mm vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a cukor és a fahéj keverékével. Feltekerjük 1-1 hengerré. A hengereket hosszában, középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végük (pár cm hosszan) egyben maradjon. A két szárat ezután egyszerűen összefonjuk úgy, hogy a vágási felület mindig felül legyen. A végeket eldolgozzuk. A két kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, közben előmelegítjük a sütőt. 190-200 °C-on kb. 25-28 perc kell nekik, időközben a tetejük letakarható alufóliával. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni. 

 

Chiapuding 

Nyáron, a melegben kevésbé esik jól a zabkása. Ilyenkor inkább a behűtött chiapudingra szavazok, amit gyümölccsel (vagy az épp frissen eltett baracklekvár maradékával) tálalok. 

 

Hozzávalók (1 adaghoz): 

15 dkg görög joghurt 

kb. 2-3 teáskanál chiamag 

édesítő ízlés szerint 

 

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd lefedjük. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, másnap kedvünk szerint díszítjük. 

 

Omlett – felturbózva 

Ha már nem jutottam el idén Olaszországba, legalább az omlettem legyen mediterrán ízvilágú! Némi zöldfűszer a tojásos masszába bőven elegendő, hogy a megszokottól eltérő omlettet tálalhassak. 

 

Hozzávalók (1 adaghoz): 

3 tojás 

2-3 zsenge bazsalikomlevél 

2-3 zsenge oregánólevél 

só, őrölt fekete bors 

kevés olívaolaj a sütéshez 

5-5 db magozott fekete és zöld olajbogyó

5 dkg mozzarella sajt 

ízlés szerint sonka 

 

A tojásokat villával felverjük. Hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, a felmelegített olívaolajon sütni kezdjük. Amikor kezd szilárdulni, az egyik oldalára rászórjuk a felkarikázott olajbogyókat, illetve megpakoljuk a felszeletelt mozzarellával és opcionálisan sonkával. Lapáttal alányúlva félbehajtjuk, majd még egy kicsit sütjük. Zöldségekkel tálalhatjuk. 

 

Humusz 

Nem teljesen klasszikus, ezért nevezzük nyugodtan csicseriborsókrémnek! Mivel nagyon szeretem a csicseriborsó ízét, fokhagyma nélkül is gyakran készítem. 

 

Hozzávalók (4 kis adaghoz): 

1 konzerv (24 dkg-os kiszerelés) csicseriborsó 

pár evőkanál extra szűz olívaolaj 

1 teáskanál frissen facsart citromlé 

só 

 

A csicseriborsót leszűrjük, a konzervlevet megtartjuk. A szemeket késes aprítóba szórjuk (pár szemet félretehetünk a díszítéshez), majd a konzervlé és az olívaolaj apránként adagolásával krémesre törjük. Citromlével és sóval ízesítjük. Házi bagettel, kenyérfélével az igazi! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?