Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Otthon nyaralunk! 1. rész – Reggelizz úgy, akár egy utazáson!

2020. augusztus 1.

Az idei év más, mint a többi: kevesebbet mozdulunk ki otthonról, és sokunk a hosszabb külföldi nyaralást is elhalasztotta jövőre – bízva abban, hogy addigra csillapodik a szinte az egész világot érintő vírushelyzet. Hiszem azonban, hogy messzi utazás nélkül is kikapcsolódhatunk, akár eddig ismeretlen magyar tájak felfedezésével, akár a saját otthonunk falai között. Nem kell hatalmas és költséges dolgokra gondolni, pár apró új rituálé, program is segíthet abban, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, és új élményekkel gazdagodjunk ezen a furcsa, felemás nyáron. 

Az utazások és a reggelizés fogalma valahogy elválaszthatatlan számomra. Jöhetnek a szállodai svédasztalok, az apartmanos napindító étkezések (a legjobb, ha előtte jól be is vásárolunk a helyi piacon vagy boltban), sőt még az autópálya melletti pihenők éttermeiben elfogyasztott szendvicses, cappuccinós reggelizésnek is megvan a maga bája. Ezeket az élményeket csempészem idén a saját étkezőasztalunkra (és szép időben a napsütéses teraszunkra). Igaz, hogy a reggeli nem készen érkezik, de egy bőséges, kiadós és a hétköznapitól eltérő étkezés előkészítése megér minden perc fáradtságot. Mutatom, én mikkel szoktam meglepni magunkat. 

 

Házi péksüti – fahéjas kalács 

Tavaly augusztus óta nevelgetek-etetgetek vadkovászt, így kovászos kenyér szinte mindig kerül az asztalra. Mellé néha édes és sós péksütiket is sütök (a nem kovászolók kedvéért élesztős recept jön). 

 

Hozzávalók (2 kalácshoz): 

 

A tésztához: 

50 dkg liszt 

2 nagy csipet só 

10 dkg vaj 

kb. 2,8 dl tej 

1 teáskanál cukor 

fél kocka friss élesztő 

1 tojás 

 

A töltelékhez: 

8 dkg vaj 

4-5 evőkanál cukor 

2 teáskanál őrölt fahéj 

 

A lisztben elkeverjük a sót, hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Közben a tejet meglangyosítjuk. Kimérünk 1,5 dl-t, hozzászórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Ezután a tésztához adjuk a tojással együtt. Gyúrni kezdjük, apránként hozzáadjuk a többi tejet, puhább, rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, meleg helyen a duplájára kelesztjük. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. Mindkettőt pár mm vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a cukor és a fahéj keverékével. Feltekerjük 1-1 hengerré. A hengereket hosszában, középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végük (pár cm hosszan) egyben maradjon. A két szárat ezután egyszerűen összefonjuk úgy, hogy a vágási felület mindig felül legyen. A végeket eldolgozzuk. A két kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, közben előmelegítjük a sütőt. 190-200 °C-on kb. 25-28 perc kell nekik, időközben a tetejük letakarható alufóliával. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni. 

 

Chiapuding 

Nyáron, a melegben kevésbé esik jól a zabkása. Ilyenkor inkább a behűtött chiapudingra szavazok, amit gyümölccsel (vagy az épp frissen eltett baracklekvár maradékával) tálalok. 

 

Hozzávalók (1 adaghoz): 

15 dkg görög joghurt 

kb. 2-3 teáskanál chiamag 

édesítő ízlés szerint 

 

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd lefedjük. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, másnap kedvünk szerint díszítjük. 

 

Omlett – felturbózva 

Ha már nem jutottam el idén Olaszországba, legalább az omlettem legyen mediterrán ízvilágú! Némi zöldfűszer a tojásos masszába bőven elegendő, hogy a megszokottól eltérő omlettet tálalhassak. 

 

Hozzávalók (1 adaghoz): 

3 tojás 

2-3 zsenge bazsalikomlevél 

2-3 zsenge oregánólevél 

só, őrölt fekete bors 

kevés olívaolaj a sütéshez 

5-5 db magozott fekete és zöld olajbogyó

5 dkg mozzarella sajt 

ízlés szerint sonka 

 

A tojásokat villával felverjük. Hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, a felmelegített olívaolajon sütni kezdjük. Amikor kezd szilárdulni, az egyik oldalára rászórjuk a felkarikázott olajbogyókat, illetve megpakoljuk a felszeletelt mozzarellával és opcionálisan sonkával. Lapáttal alányúlva félbehajtjuk, majd még egy kicsit sütjük. Zöldségekkel tálalhatjuk. 

 

Humusz 

Nem teljesen klasszikus, ezért nevezzük nyugodtan csicseriborsókrémnek! Mivel nagyon szeretem a csicseriborsó ízét, fokhagyma nélkül is gyakran készítem. 

 

Hozzávalók (4 kis adaghoz): 

1 konzerv (24 dkg-os kiszerelés) csicseriborsó 

pár evőkanál extra szűz olívaolaj 

1 teáskanál frissen facsart citromlé 

só 

 

A csicseriborsót leszűrjük, a konzervlevet megtartjuk. A szemeket késes aprítóba szórjuk (pár szemet félretehetünk a díszítéshez), majd a konzervlé és az olívaolaj apránként adagolásával krémesre törjük. Citromlével és sóval ízesítjük. Házi bagettel, kenyérfélével az igazi! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!