Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan állapítható meg a darált marhahús színéről a frissessége?

2023. January 19.

A húsgolyó, a hamburger húspogácsája és még számos kedvenc ételünk mind-mind darált húsból, azon belül is gyakran darált marhahúsl készül, ezért érdemes tisztában lennie azzal, hogy miként lehet a legfrissebb, legjobb minőségű marhahúst kiválasztani a szupermarketben. Sokan a legvörösebb színűt emelik le, ám tegyük hozzá, hogy a szürkéslilára elszíneződött marhahús sem jelenti feltétlenül azt, hogy romlott lenne. Hogy is van ez?

Mitől vörös a darált marhahús színe?

Minden melegvérű állat izomszövete tartalmaz egy mioglobin nevű fehérjét. Ennek színe normális esetben sötét szürkéslila, de ha oxigénnel érintkezik, akkor oximoglobinná alakul, a színe pedig mélyvörösre változik.

A darált húst általában tálcán árulják, amelyre oxigént átengedő fólia kerül. Ezen aztán át is jut az oxigén, így a hús szép mélyvörös színű lesz.

Tehát a szürkéslila szín alapvetően nem jelentene problémát, de ha a húsunk szürke, és szabad levegőn sem kezd vörös árnyalatot felvenni kb. 15 perc elteltével, akkor a hús romlott. Ilyenkor már a szagáról is megállapítható, hogy nincs minden rendben vele.

Tipp: Marhahúsos receptválogatás

A darált marhahús biztonságos kezelése

A darált marhahúst megfertőzheti az E.coli, a szalmonella és a lisztéria, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő módon kezeljük a nyers húst a fertőzések elkerülése érdekében. A darált hús azért veszélyeztetettebb élelmiszer-biztonsági szempontból, mert nagyobb felületen érintkezhet a kórokozókkal. A hőkezelés szerencsére a baktériumokat elpusztítja, ehhez a darált húsnak a 70 fokos maghőmérsékletet kell elérnie.

Szintén nagyon fontos, hogy ügyeljünk a tisztaságra, higiéniára, ha bármilyen nyers húst kezelünk. Ne használjuk ugyanazokat a késeket, vágódeszkákat a húsok és a zöldségfélék előkészítésekor, csak ha a két használat között alaposan elmostuk. Nemcsak a kezünknek és az eszközöknek a tisztaságára érdemes odafigyelni, hanem a konyhapultéra is.

Forrás: the spruce Eats

Ezt már olvastad?

Húsgolyók a világ körül

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Húsgombócos szarvacska krémsajtos paradicsomszósszal

Húsgombócos szarvacska krémsajtos paradicsomszósszal

Paradicsomszósz és húsgombóc – örök páros!
Marhahúsos melegszendvics

Marhahúsos melegszendvics

A szendvicskrémet akár előző nap is elkészítheted.
Nagymama féle házi tészta csilivel, marhahúsos raguval

Nagymama féle házi tészta csilivel, marhahúsos raguval

Nemcsak fogyasztani, hanem készíteni is nagyon jó!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!