Hogyan állapítható meg a darált marhahús színéről a frissessége?
2023. January 19.A húsgolyó, a hamburger húspogácsája és még számos kedvenc ételünk mind-mind darált húsból, azon belül is gyakran darált marhahúsból készül, ezért érdemes tisztában lennie azzal, hogy miként lehet a legfrissebb, legjobb minőségű marhahúst kiválasztani a szupermarketben. Sokan a legvörösebb színűt emelik le, ám tegyük hozzá, hogy a szürkéslilára elszíneződött marhahús sem jelenti feltétlenül azt, hogy romlott lenne. Hogy is van ez?
Mitől vörös a darált marhahús színe?
Minden melegvérű állat izomszövete tartalmaz egy mioglobin nevű fehérjét. Ennek színe normális esetben sötét szürkéslila, de ha oxigénnel érintkezik, akkor oximoglobinná alakul, a színe pedig mélyvörösre változik.
A darált húst általában tálcán árulják, amelyre oxigént átengedő fólia kerül. Ezen aztán át is jut az oxigén, így a hús szép mélyvörös színű lesz.
Tehát a szürkéslila szín alapvetően nem jelentene problémát, de ha a húsunk szürke, és szabad levegőn sem kezd vörös árnyalatot felvenni kb. 15 perc elteltével, akkor a hús romlott. Ilyenkor már a szagáról is megállapítható, hogy nincs minden rendben vele.
Tipp: Marhahúsos receptválogatás
A darált marhahús biztonságos kezelése
A darált marhahúst megfertőzheti az E.coli, a szalmonella és a lisztéria, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő módon kezeljük a nyers húst a fertőzések elkerülése érdekében. A darált hús azért veszélyeztetettebb élelmiszer-biztonsági szempontból, mert nagyobb felületen érintkezhet a kórokozókkal. A hőkezelés szerencsére a baktériumokat elpusztítja, ehhez a darált húsnak a 70 fokos maghőmérsékletet kell elérnie.
Szintén nagyon fontos, hogy ügyeljünk a tisztaságra, higiéniára, ha bármilyen nyers húst kezelünk. Ne használjuk ugyanazokat a késeket, vágódeszkákat a húsok és a zöldségfélék előkészítésekor, csak ha a két használat között alaposan elmostuk. Nemcsak a kezünknek és az eszközöknek a tisztaságára érdemes odafigyelni, hanem a konyhapultéra is.
Forrás: the spruce Eats
Ezt már olvastad?