Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan állapítható meg a darált marhahús színéről a frissessége?

2023. January 19.

A húsgolyó, a hamburger húspogácsája és még számos kedvenc ételünk mind-mind darált húsból, azon belül is gyakran darált marhahúsl készül, ezért érdemes tisztában lennie azzal, hogy miként lehet a legfrissebb, legjobb minőségű marhahúst kiválasztani a szupermarketben. Sokan a legvörösebb színűt emelik le, ám tegyük hozzá, hogy a szürkéslilára elszíneződött marhahús sem jelenti feltétlenül azt, hogy romlott lenne. Hogy is van ez?

Mitől vörös a darált marhahús színe?

Minden melegvérű állat izomszövete tartalmaz egy mioglobin nevű fehérjét. Ennek színe normális esetben sötét szürkéslila, de ha oxigénnel érintkezik, akkor oximoglobinná alakul, a színe pedig mélyvörösre változik.

A darált húst általában tálcán árulják, amelyre oxigént átengedő fólia kerül. Ezen aztán át is jut az oxigén, így a hús szép mélyvörös színű lesz.

Tehát a szürkéslila szín alapvetően nem jelentene problémát, de ha a húsunk szürke, és szabad levegőn sem kezd vörös árnyalatot felvenni kb. 15 perc elteltével, akkor a hús romlott. Ilyenkor már a szagáról is megállapítható, hogy nincs minden rendben vele.

Tipp: Marhahúsos receptválogatás

A darált marhahús biztonságos kezelése

A darált marhahúst megfertőzheti az E.coli, a szalmonella és a lisztéria, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő módon kezeljük a nyers húst a fertőzések elkerülése érdekében. A darált hús azért veszélyeztetettebb élelmiszer-biztonsági szempontból, mert nagyobb felületen érintkezhet a kórokozókkal. A hőkezelés szerencsére a baktériumokat elpusztítja, ehhez a darált húsnak a 70 fokos maghőmérsékletet kell elérnie.

Szintén nagyon fontos, hogy ügyeljünk a tisztaságra, higiéniára, ha bármilyen nyers húst kezelünk. Ne használjuk ugyanazokat a késeket, vágódeszkákat a húsok és a zöldségfélék előkészítésekor, csak ha a két használat között alaposan elmostuk. Nemcsak a kezünknek és az eszközöknek a tisztaságára érdemes odafigyelni, hanem a konyhapultéra is.

Forrás: the spruce Eats

Ezt már olvastad?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Húsgombócos szarvacska krémsajtos paradicsomszósszal

Paradicsomszósz és húsgombóc – örök páros!

Marhahúsos melegszendvics

A szendvicskrémet akár előző nap is elkészítheted.

Nagymama féle házi tészta csilivel, marhahúsos raguval

Nemcsak fogyasztani, hanem készíteni is nagyon jó!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!