Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Portrait of Asian male chef reading book of recipes, finding secret recipe, against blue background

Gondoltad volna? 3 magyar miniszterelnök 3 kedvenc étele

2022. June 18.

Valaha az ország első emberei voltak, mindenki a kedvükben akart járni. Ha választhattak, ők a legszívesebben az alábbi ételeket kérték.

Batthyány Lajos (​​1848. március 17. – október 2.) – székelykáposzta

Az ősrégi főnemesi származású gróf, aki 1999 napig volt Magyarország miniszterelnöke, imádta a székelykáposztát. A tévhittel ellentétben azonban nem egy székely eredetű ételről van szó, hanem Székely József vármegyei főlevéltáros, író, költő, újságíró saját receptjéről. Székely Petőfi jó barátja volt, és a legenda szerint a két cimbora 1846-ban a Gránátos utcai Komló-kertben szeretett volna egy kiadósat ebédelni, de már alig maradt étel, mire az italozásból odaértek. Ezért aztán a fogadós Székely irányítása alatt összekeverte a maradék sertéspörköltet némi káposztával, és így pont jóllaktak mindketten. Na, Batthyány Lajos később aztán többször is készíttetett magának székelykáposztát – igaz, már nem maradékokból, hanem friss alapanyagokból.

Tisza Kálmán (1875-1890) – Esterházy-rostélyos

Tisza Kálmán a visszaemlékezések szerint igazi ínyenc volt, aki örömmel vett részt főúri lakomákon. A bihari birtokos nemesi családból származó Tisza idejében a rostélyost azonban még nem Esterházyhoz kötötték, egyszerű zöldséges rostélyosnak hívták. A menü lényege, hogy a zöldségeket az elősütött hús zsírjában párolják meg, majd borban fürösztik őket, és a csontlével együtt sütik, citrommal, mustárral és kapribogyóval ízesítve, friss petrezselyemmel a tetején. Alighanem később azért ragadt rá az Esterházy név, mert főúri kastélyok kedvelt ínyencsége volt. 

Kádár János (1961-1965) – stíriai metélt

“Elvtársak, a krumplileves legyen krumplileves” – maradt ránk kedvenc mondása, a valóságban azonban nem a krumplileves volt a gulyáskommunizmus atyjának a kedvence… igaz, nem is a gulyás. A valóságban Kádár kedvence a stíriai metélt volt, ami vargabéleshez nagyon hasonló étel. Mindezt Michels Antal józsefvárosi plébános árulta el, aki Kádár idejében még szakácsként dolgozott, Kádárnak is gyakran készítette el a kedvenceit, és senkinek sem beszélhetett valódi elhívásáról.

Putyin nagyapja Lenin és Sztálin szakácsa volt – ezt ették legszívesebben a diktátorok

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!