Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: unsplash

Mintha tetemet ennék - döbbenetes ok miatt lett vegetáriánus Hitler

2022. April 30.

Köztudomású tény, hogy Adolf Hitler élete utolsó 15 évében nem evett húst, arról azonban máig élénk vita zajlik, hogy vajon mi motiválta őt ebben egy olyan időszakban, amikor a nyugati kultúra számára a vegetarianizmus szinte teljesen idegen koncepció volt. 

Eddig három ok körül folyt a történészek és történelem-kedvelők közötti diskurzus:

  1. A nyilvánvaló egészségügyi ok – ez a legelterjedtebb nézet. Állítólag a 30-as évek elején Hitler orvosa, Theodor Gilbert Morel javasolta a hús elhagyását, méghozzá a diktátor családjában futó szív- és érrendszeri betegségek elkerülése érdekében. Hitler innentől fogva zöldséget evett zöldséggel, bár egyes hírek szerint egy kis német grillkolbász azért olykor az asztalára került. 

  2. Az állatvilág iránti részvét – Hitler a kortársai szerint híres antiviviszekcionista volt, vagyis az állatokat erkölcsileg nem tartotta alacsonyabb rendűnek az embernél, így a szenvedésüket mindenáron el akarta kerülni. A hajdani személyzetének tagjai közül többen is beszámoltak arról, hogy Hitler képes volt könnyezni, ha szenvedő állatot látott. Az emberek szenvedése ugyanakkor ennyire soha nem hatotta meg, mint tudjuk… 

  3. Az indiai kultúra inspirációja – Hitler és a nácik erősen érdeklődtek a kor ezoterikus tanításai, ezzel együtt pedig az indiai spiritualitás iránt. Maga a horogkereszt is nagy jelentőséggel bíró ősi szimbólum, jelentése Indiában, az Indus menti Mohendzso Daro kultúrában jó szerencse, illetve isteni elrendeltetés volt. Hitlert érdekelte India, ahol a húsfogyasztás a vaisnavizmus miatt kizárt dolognak számított. 

Még ezeknél a lehetséges okoknál is különösebb azonban az az elmélet, miszerint Hitler az unokahúga – aki a korabeli pletykák szerint titokban a szeretője is volt – Geli Raubal halála után, pszichés összeomlása részeként lett vega. A diktátor egyszerre fordult elfogult rajongással és megalázó kontrollmániával féltestvére lánya iránt, akit gyakorlatilag a végletekig kihasznált és manipulált, míg nem Geli 1931 szeptemberében öngyilkosságot követett el. 

A fordulat Hitler étrendjében a kortársak beszámolói szerint ezután jött el: addig szívesen fogyasztott bécsi szeletet, tengeri halakat és kolbászokat, a tragédiát követően azonban állítólag kijelentette: “húst enni olyan, mintha emberi tetemből lakmároznék, undorító”. 

Bármi is az ok Hitler vegetarianizmusa mögött, a Harmadik Birodalom véreskezű atyja 1945. április 30-án vetett véget életének, ma 77 éve. 

Kedvenc vegetáriánus kajáink

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!