Felmelegített sült krumpli? Van megoldás arra, hogy finom legyen!
2019. April 30.Szinte mindenki szereti a hasábkrumplit, vagy legalábbis legtöbbünk odáig van a kívül roppanós, belül omlós krumplirudacskákért. Ám ha véletlenül túl sok készült belőlük, és a tetemes mennyiség nem fogy el rögtön, valószínűleg már senki sem fog kapkodni értük. Nem csoda, hidegen a sült burgonya puhává, „szottyossá” válik, és hasonló a helyzet akkor is, ha egyszerűen a mikróban próbáljuk felmelegíteni. Így a krumpli elveszíti azt a tulajdonságát, amiért annyira kedveljük. Jó hír, hogy nem kell feltétlenül megpuhult burgonyát rágcsálnunk, a megoldás a problémára a Fish and Chips hazájából, Nagy-Britanniából érkezik.
A bepuhulás oka a krumpli nedvességtartalma, ezért különösen rossz módszer a mikrósütőben melegítés, hiszen ebben az esetben még a felszabaduló gőz sem tud szabadon távozni. A lehető legjobb, amit tehetünk, ha a maradék hasábkrumplit minél gyorsabban hűtőbe tesszük.
Amikor fel szeretnénk melegíteni, arra figyeljünk, hogy a krumpli minél szárazabb legyen. Ezt a következőképpen érhetjük el:
1. Alaposan töröljük, itassuk le konyhai papírtörlővel a krumplicikkek vagy krumplihasábok felületét.
2. Ha fűszerezés nélkül tettük el a maradékot, finoman sózzuk meg, ugyanis só segítségével is kivonhatjuk a burgonyából a felesleges nedvességet.
3. Melegítsük úgy, hogy a felszabaduló gőz távozni tudjon, a legjobb módszer serpenyőben, kevés felhevített olajon, folyamatosan rázogatva.
4. Grillezni is lehet, de hasonlóan az előző praktikához, ebben az esetben is forgassuk meg melegítés közben többször a burgonyát.
Összefoglalva tehát a megoldás kétlépcsős: szárítsuk ki a burgonyát, amennyire csak lehetséges, majd a felmelegítést minél magasabb hőmérsékleten végezzük el. Így a krumplicikkek pirulni fognak, nem pedig lassú tűzön, nedvességet felszabadítva melegedni.
Forrás: metro.co.uk