Fagyasszuk vagy sem a kávét?
2021. October 24.Gyakran javasolják a kávé lefagyasztást, ám az elsőre praktikusnak tűnő módszer sokakban ellenérzést vált ki. Kipróbálhatjuk, viszont egyes vélemények szerint az egyszer lefagyasztott, majd kiolvasztott kávé már nem lesz olyan finom. Illetve ha erős szagú étel mellé kerül a fagyasztónkban, akkor a kávé sajnos átveszi annak az ízét. De tegyük hozzá, a fagyasztó még mindig jobb a hosszasabb tárolásra, mint a hűtő, ugyanis abban a magasabb páratartalom miatt a kávénk gyorsabban „öregedni” fog, ami kiszáradáshoz vezet.
Témába vág: Hogyan fagyasszuk le a kenyeret?
Ha mindenképpen ki szeretnénk próbálni a fagyasztást, akkor a legjobb, ha darálva vesszük, vagy ledaráljuk és kiporciózzuk fagyasztás előtt. A fagyasztás és kiolvasztás során keletkező nedvesség máskülönben könnyen tönkreteheti a kávédarálónkat. A porciózás pedig azért hasznos, mert így mindig csak annyit olvasztunk ki, amennyit aztán fel is használunk.
A legfrissebb és a legfinomabb azonban akkor marad a kávé, ha egyáltalán nem fagyasztjuk le. A legjobb, ha a (szemes) kávénkat szobahőmérsékleten, árnyékos helyen tartjuk. Ha olyan zacskóban vesszük, amelyiken szelep található – a bent keletkező gázok kijutnak, a környező levegő viszont nem jut be –, hagyjuk a saját zacskójában. Máskülönben áttölthetjük egy légmentesen zárható dobozba, hogy tovább megőrizzék aromájukat.
Forrás: mashed