Ezzel a trükkel elvehetjük a bor kellemetlen mellékízét
Ausztrál kutatók jöttek rá arra, hogy ha egy kis mágnest teszünk a boros palackba, az elveszi az állott bor zöldségszerű ízét. Minden palack tartalmaz olyan anyagokat, amelyek hozzájárulnak a bor egyedi ízéhez, viszont az alkil-metoxi-pirazinok túltengése megváltoztatja az ital szokásos, kellemes ízét.
Ahogy a tanulmányban írják: „ez az aroma olyan szőlőben található, amelyet túl korán szüretelnek le, vagy amelyet hűvös helyen termesztenek. A borászok különböző adalékanyagokkal (pl.: aktív szénnel, szagtalanított tölgyfareszelékkel) próbálták kiküszöbölni ezt a problémát – eddig sikertelenül.”
A tudósoknak pedig eszükbe jutott a mágnes. Mivel a korábbi kísérletek sikertelenek voltak, a kutatók mágneses polimereket dobtak Cabernet Sauvignon-okba, hogy elkülönítsék a kellemetlen ízt okozó összetevőket. A mágneses polimerek úgy választották ki és tüntették el a zöldséges utóízt okozó anyagokat, hogy a bor eredeti íze és aromája nem változott.
Más borokon végzett további tesztekre is szükség van még a kutatók szerint, így még nem érdemes egy mágnest dobni a polcon álló, több éves borba. De lehet, hogy működik.
via: Hello Giggles