Ezt a sajtot inkább kerüljük
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutató kémikusa, A sajt tudománya (The Science of Cheese) szerzője, Michael Tunick elárulta, sosem enne a Cassu marzu nevű szardíniai sajtból: Azon ugyanis élő rovarok mászkálnak.
Való igaz, hogy némely esetben fogyasztás előtt lekaparják az állatokat az ételről, máskor a sajtot egy papírzacskóba teszik – ilyenkor hallani lehet, amint a rovarok a tasak belsejében ugrándoznak. Amikor a hang elhalkul, az állatok már nem élnek. Ekkor kinyitják a zacskót és megeszik a sajtot.
A legtöbb hagyományos sajtban vannak rovarok, melyek azon nőnek ki, például a sajtatka, vagy a sajtlégy. Ezek közül néhány hozzájárul az étel állagához és ízéhez. Manapság viszont a fogyasztók nem nagyon akarnak ilyet enni: ha bogarakat tartalmazó sajtot látnak, inkább megszabadulnak a tejterméktől.
Ennek ellenére akad néhány hagyományőrző, -követő, különösen Európában, aki nem bánja, ha rovaros sajtot kóstol. Szardíniában egyébként nem teljesen legális efféle sajt árusítása – pont a rajta levő állatok miatt. „Ha ők nem gondolják, hogy jó dolog ilyet árulni, akkor én sem hiszem, hogy jó döntés lenne megenni azt.” – mondja Tunick.
forrás: businessinsider.com