Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A sajtfogyasztás 5 előnye

Tudományosan ajánlott rendszeresen sajtot enni.
2018. August 23.

1.Csökkenti a szívmegbetegedés kialakulásának kockázatát

Egy 2016-os tanulmány 31 másikat vizsgált meg tejtermék-fogyasztás és szívmegbetegedés szempontjából. Arra jutottak a kutatók, hogy napi kb. 56g sajt fogyasztása 18%-kal csökkenti a szívmegbetegedés kialakulásának kockázatát. Ennek okai lehetnek az ásványi anyagok, mint a magnézium, a kálium, a kalcium, valamint bizonyos vitaminok (B12, riboflavin). Sőt, már napi 14g sajt 13%-kal csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát.

2.Elhárítja a diabéteszt

A sajtban levő rövidebb láncú telített zsíroknak köszönhetően akár 8%-kal csökkentheti a kettestípusú cukorbetegséget a rendszeres sajtfogyasztás – ezt az előnyt a joghurtfogyasztás csak támogatja. Továbbá a benne levő kalcium csökkenti az inzulinrezisztenciát. A tejsavó pedig, az inzulinérzékenységet növeli.

3.Nyújtja az életet

Ez elég érdekesen hangzik, de igaznak tűnik. A European Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált kísérlet során 960 francia férfi étkezését vizsgálták 15 éven keresztül. A sajtevők 38%-kal alacsonyabb kockázattal hunytak el a kísérlet során. Ez valószínűleg a kalcium vércukorszint-csökkentő hatásának köszönhető.

4.Javítja a koleszterin szintet

2015-ben két csoportot vizsgáltak: az egyiknek vajas, a másiknak sajtos étrendet írtak elő. Habár minkét diétában ugyanannyi volt a telített zsírsav és a kalória, a vizsgálat végéra a sajtot evőknek összességében alacsonyabb lett a koleszterin szintje, mint a vajasoknak. Ez szintén a kalciumnak, valamint a fermentált tejtermékekben található K2-vitaminnak köszönhető. Viszont meg kell jegyezni, hogy a „jó” HDL-koleszterin szintje is csökkent – ami nem túl jó hír.

5.Erősebbé tesz

A tejfehérje-kazein és a tejsavó elősegíti az izomtömeg növekedését. Ezt egy 2014-es kutatásban állapították meg, amely során 60 év feletti alanyoknak 12 héten keresztül rendszeresen rikottát kellett fogyasztaniuk (napi 1 csészényit).

via: Eating Well

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sárgadinnye saláta sonkával, sajtokkal

Sárgadinnye saláta sonkával, sajtokkal

Nem túl hosszú a sárgadinnye szezonja, használjátok ki minden percét! Süti, sorbet és nemcsak édes, hanem akár sós ízekkel kombinálva isteni finom saláta is készülhet belőle.
Kapros-sajtos töklepény

Kapros-sajtos töklepény

Annyira nyári, annyira könnyed!
Sajtos-húsos rakott tészta

Sajtos-húsos rakott tészta

A Zita-féle vargabéles sok sajttal és hússal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!