Ezt a 6 ételt inkább ne...
Bill Marler több mint 20 éve dolgozik ételmérgezési pereken, így már kialakult számára azon élelmiszerek listája, melyeket nem fogyaszt. Az ügyvéd tapasztalatai alapján tudja, mely élelmiszerekkel nem szabad kockáztatni. Mutatjuk, melyek ezek:
Nyers osztriga: Marler több kagylóhoz kötődő ételmérgezéses ügyet látott az utóbbi 5 évben, mint az elmúlt 20 évben összesen. A tettes pedig a melegvíz. A vizek felmelegedése, mikrobák növekedését eredményezi, mely az osztrigákban is szaporodik, így azokat is elfogyasztjuk a kagylóval együtt.
Előkészített gyümölcsök és zöldségek: Könnyebb előre elkészített alapanyagokkal dolgozni, de ne a gyümölcsök és zöldségek mosásán, vágásán spóroljunk. Ezek több kézen haladnak át, mielőtt a boltok polcaira kerülnek, így nagyobb a szennyeződés esélye.
Nyers hajtások: Körülbelül 30 baktérium – köztük szalmonella és E.coli – telepedik meg rajtuk. „Az efféle csírák egyáltalán nem fogyasztom, hiszen magas a szennyezettség-veszélye.” – mondja Marler.
Nyers hús: Fogadjuk meg Marler tanácsát, és minimum közepesen átsütve rendeljük a steakünket.160 °C-on kell sütnünk a húst, hogy elimináljuk a szalmonellát kiváltó baktériumokat.
Nyers tojás: Az 1980-90-es adatokhoz képest alacsonyabb a lehetősége annak, hogy szalmonellát kapunk a nyers tojástól, viszont a szakértő még mindig nem ajánlja a fogyasztását.
Nem pasztőrözött tej és gyümölcslé: Sokan vélik, hogy a pasztőrözési eljárás csökkenti az ital tápanyagtartalmát. Marler álláspontja viszont ellenkező: szerinte nem a pasztőrözés miatt kell aggódni, hanem annak hiánya miatt. Utóbbi esetben a gyümölcslében és tejben olyan baktériumok maradnak, melyek nem tesznek jót a szervezetünkkel.
forrás: businessinsider.com