Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Ezt a 6 ételt inkább ne...

Ezeket egy ételmérgezés szakértő tuti kihagyja az étrendjéből
2017. June 21.

Bill Marler több mint 20 éve dolgozik ételmérgezési pereken, így már kialakult számára azon élelmiszerek listája, melyeket nem fogyaszt. Az ügyvéd tapasztalatai alapján tudja, mely élelmiszerekkel nem szabad kockáztatni. Mutatjuk, melyek ezek:

Nyers osztriga: Marler több kagylóhoz kötődő ételmérgezéses ügyet látott az utóbbi 5 évben, mint az elmúlt 20 évben összesen. A tettes pedig a melegvíz. A vizek felmelegedése, mikrobák növekedését eredményezi, mely az osztrigákban is szaporodik, így azokat is elfogyasztjuk a kagylóval együtt.

Előkészített gyümölcsök és zöldségek: Könnyebb előre elkészített alapanyagokkal dolgozni, de ne a gyümölcsök és zöldségek mosásán, vágásán spóroljunk. Ezek több kézen haladnak át, mielőtt a boltok polcaira kerülnek, így nagyobb a szennyeződés esélye.

Nyers hajtások: Körülbelül 30 baktérium – köztük szalmonella és E.coli – telepedik meg rajtuk. „Az efféle csírák egyáltalán nem fogyasztom, hiszen magas a szennyezettség-veszélye.” – mondja Marler.

Nyers hús: Fogadjuk meg Marler tanácsát, és minimum közepesen átsütve rendeljük a steakünket.160 °C-on kell sütnünk a húst, hogy elimináljuk a szalmonellát kiváltó baktériumokat.

Nyers tojás: Az 1980-90-es adatokhoz képest alacsonyabb a lehetősége annak, hogy szalmonellát kapunk a nyers tojástól, viszont a szakértő még mindig nem ajánlja a fogyasztását.

Nem pasztőrözött tej és gyümölcslé: Sokan vélik, hogy a pasztőrözési eljárás csökkenti az ital tápanyagtartalmát. Marler álláspontja viszont ellenkező: szerinte nem a pasztőrözés miatt kell aggódni, hanem annak hiánya miatt. Utóbbi esetben a gyümölcslében és tejben olyan baktériumok maradnak, melyek nem tesznek jót a szervezetünkkel.

forrás: businessinsider.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezt még biztos nem paníroztad

Ezt még biztos nem paníroztad

A delish.com-on találtuk ezt a receptet és rácsodálkoztunk

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!