Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

6 tápanyag, amelyre a szemünknek szüksége van

2016. december 7.

Lutein és zeaxanthin

Mindkettő a szemben megtalálható karotinoid, amelyek antioxidánsként is működnek. Miután az oxidatív stressz bizonyítottan roncsolja a látóideget, és ezzel hozzájárulhat zöldhályog és egyéb szembetegségek kialakulásához, nagy szükségünk van erre a két antioxidánsra, hogy megvédje szemünket a további károsodásoktól. Mindkettő megtalálható a sötét leveles zöldségekben.

Ételek: brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, kukorica, tojás, római saláta, sütőtök, papaja.

 Omega-3 zsírsavak

Azt jól tudjuk, hogy ezek a zsírok fontosak a szervezetünknek, de fontos kiemelni, hogy a szemünk egészségére is nagyon hatékonyan vigyáznak. A látás szempontjából két nagyon fontos zsírsavat kell kiemelnünk: DHA ésd EPA. A DHA a retina számára nagyon fontos, az EPA-t pedig a szervezet használja fel miközben DHA-t állít elő. Nem megfelelő mértékű omaga-3 zsírsav fogyasztás összefüggésben lehet olyan betegségekkel, mint pl. az időskori makula degeneráció.

Ételek: lenmag, lenmag olaj, lepényhal, lazac, szardínia, tonhal, diófélék.

 A vitamin

Ez a vitamin az oka annak, hogy a sárgarépa olyan sokat tehet a látásunkért. Csodálatos módon védi a látásunkat, pont úgy mint a lutein és zeaxanthin is teszik: olyan antioxidánsok, amelyek sikeresen veszik fel a harcot a látás károsodásáért is felelős oxidatív stresszel.

Ételek: sárgarépa, sárgadinnye, sárgabarack, mangó, nyers piros paprika, ricotta, spenót, édesburgonya.

C-vitamin

Gyerünk, és ragadjunk meg egy narancsot! Kutatások azt támasztják alá, hogy a rendszeres napi C-vitamin fogyasztás segít megelőzni a szürkehályog kialakulását. Gyakorlatilag testünk minden sejtjének szüksége van C vitaminra, ami nagyon hatékony antioxidánsként védi a sejteket a károsodástól.

Ételek: grapefruit, kivi, citrusok, eper.

E vitamin

Amikor vitaminokról beszélünk, általában nem az E vitamin, amely elsőként az eszünkbe jut. Itt az ideje, hogy ezen változtassunk. Az A és a C vitaminhoz hasonlóan az E vitamin is egy rendkívül hatékony antioxidáns. Az emberek 70 százaléka a harmincas éveiben nem fogyaszt belőle eleget. Segít megelőzni a szürkehályog kialakulását.

Ételek: csicseriborsó, sertéshús, vörös húsok, joghurt.

Forrás: prevention.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tápanyagok, amelyekre szükségünk van

Tápanyagok, amelyekre szükségünk van

Talán még nem is hallottunk mindegyikről
Az 5 legjobb vitamindús ital

Az 5 legjobb vitamindús ital

Az egészségünkre most igazán oda kell figyelnünk, amikor a vitamintartalékokat szinte már mind feléltük. Még bő egy hónap, mire friss és életerőnket is megtámogató zöldség-gyümölcshöz jutunk. Addig is használjuk ki a gyökérzöldségek, fagyasztott nyári gyümölcsök és a citrusok adta lehetőségeket. Mi most öt olyan italt gyűjtöttünk össze, amelyek nagyon jól tudnak esni egy fáradtabb napon.
5 vitamindús, citrusos étel

5 vitamindús, citrusos étel

A február ugyan most enyhe, de a tavasz még messze van. A hazai, friss gyümölcsök jó ideig váratnak még magukra. Használjuk tehát még bátran a melegebb égövből származó citrusokat. Arra az esetre, ha már nagyon unnánk őket, mi most összegyűjtöttünk öt változatos receptet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!