6 tápanyag, amelyre a szemünknek szüksége van
2016. December 7.Lutein és zeaxanthin
Mindkettő a szemben megtalálható karotinoid, amelyek antioxidánsként is működnek. Miután az oxidatív stressz bizonyítottan roncsolja a látóideget, és ezzel hozzájárulhat zöldhályog és egyéb szembetegségek kialakulásához, nagy szükségünk van erre a két antioxidánsra, hogy megvédje szemünket a további károsodásoktól. Mindkettő megtalálható a sötét leveles zöldségekben.
Ételek: brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, kukorica, tojás, római saláta, sütőtök, papaja.
Omega-3 zsírsavak
Azt jól tudjuk, hogy ezek a zsírok fontosak a szervezetünknek, de fontos kiemelni, hogy a szemünk egészségére is nagyon hatékonyan vigyáznak. A látás szempontjából két nagyon fontos zsírsavat kell kiemelnünk: DHA ésd EPA. A DHA a retina számára nagyon fontos, az EPA-t pedig a szervezet használja fel miközben DHA-t állít elő. Nem megfelelő mértékű omaga-3 zsírsav fogyasztás összefüggésben lehet olyan betegségekkel, mint pl. az időskori makula degeneráció.
Ételek: lenmag, lenmag olaj, lepényhal, lazac, szardínia, tonhal, diófélék.
A vitamin
Ez a vitamin az oka annak, hogy a sárgarépa olyan sokat tehet a látásunkért. Csodálatos módon védi a látásunkat, pont úgy mint a lutein és zeaxanthin is teszik: olyan antioxidánsok, amelyek sikeresen veszik fel a harcot a látás károsodásáért is felelős oxidatív stresszel.
Ételek: sárgarépa, sárgadinnye, sárgabarack, mangó, nyers piros paprika, ricotta, spenót, édesburgonya.
C-vitamin
Gyerünk, és ragadjunk meg egy narancsot! Kutatások azt támasztják alá, hogy a rendszeres napi C-vitamin fogyasztás segít megelőzni a szürkehályog kialakulását. Gyakorlatilag testünk minden sejtjének szüksége van C vitaminra, ami nagyon hatékony antioxidánsként védi a sejteket a károsodástól.
Ételek: grapefruit, kivi, citrusok, eper.
E vitamin
Amikor vitaminokról beszélünk, általában nem az E vitamin, amely elsőként az eszünkbe jut. Itt az ideje, hogy ezen változtassunk. Az A és a C vitaminhoz hasonlóan az E vitamin is egy rendkívül hatékony antioxidáns. Az emberek 70 százaléka a harmincas éveiben nem fogyaszt belőle eleget. Segít megelőzni a szürkehályog kialakulását.
Ételek: csicseriborsó, sertéshús, vörös húsok, joghurt.
Forrás: prevention.com