Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezért nyűgözi le annyira a tudósokat az umami, az 5. íz

2022. September 7.

Akik mélyebben foglalkoznak a konyhaművészettel és a főzés tudományával, öt különböző ízprofilt tartanak számon: a savanyút, az édeset, a keserűt, a sósat és cikkünk témáját, az umamit. Ha a japán kifejezést lefordítjuk, valami olyasmit kapunk, hogy a finomság esszenciája. Umami ízűnek írják le a gombát, a paradicsomot, a szójaszószt és a sajtot.

Tipp: Mindent az umamiról

1908-ban egy japán vegyész, Kikunae Ikeda azonosította be a nátrium-glutamátot (rövidítve MSG), ami aztán az első elterjedt umami ízű adalékanyaggá vált. Az erősen umami ízű ételek sok glutamátot tartalmaznak, ilyenek az érett sajtok vagy a főtt marha, és ezt az ízt hivatott a nátrium-glutamát is megidézni.

Napjaink tudósai is kutatják az umamit, és annak a táplálkozási szokásainkra gyakorolt hatását. Dr. Paul Breslin a Monell egyetemen például azt kutatja, hogy az emberek hogyan érzékelik az umami ízt. Reményei szerint kutatása segíthet a kóros alultápláltság gyógyításában. Célja, hogy valami olyan ízprofilt dolgozzon ki, amit a gyerekek és a felnőttek egyaránt finomnak találnak. Margot Gosney professzor pedig például azért kutatja az umami ízt, hogy valahogyan ízletesebbé és kívánatosabbá tegye a kórházi kosztot anélkül, hogy túl sok só kerüljön az ételbe.

De nem kell ilyen tudományosan hozzáállni a kérdéshez, otthon, a saját konyhánkban mi is kísérletezhetünk umami ízekkel, ha egy kis szójaszószt vagy fokhagymát adunk az ételeinkhez.

Forrás: mashed

Kapcsolódik: 

Ez a szósz igenis kell. Minden konyhába. Horvát Sára megmondja, hogy miért.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!