Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezért nem jó ötlet megenni a túlfőzött tojást

2022. July 25.

Vajon melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Amilyen lehetetlen megválaszolni a kérdést, éppen annyira képtelenség összegyűjteni a világ összes tojásételét. Az olaszok frittatája, a japánok hajtott omlettje, azaz tamagoyakije, kaszinótojás, buggyantott tojás, vagy csak a gyors reggeli rántotta…tényleg megszámlálhatatlan módját találták fel az emberek a tojás elkészítésének. És milyen jól tették, hiszen a tojás magas fehérje- és D-vitamin-tartalmával kifejezetten egészséges élelmiszernek számít. Persze ezúttal is fontos a mértékletesség! Az pedig tény, hogy nem jó a túl keményre főtt tojást elfogyasztani – mutatjuk, miért.

Tipp: Héjjal vagy megpucolva tároljuk a főtt tojást?

Megfőzni természetesen kell, hiszen a főzés során nemcsak megszilárdul a sárgája és a fehérje, hanem megszabadulunk a káros baktériumoktól is, például a szalmonellától. A túl hosszú főzés során viszont a tojásfehérjében megtalálható kén reakcióba lép a sárgájában található vassal, majd vas-szulfid keletkezik. Ennek szemmel is jól látható jele, amikor a főtt tojás zöldes elszíneződést kap. A vas-szulfid mérgezőnek számít, épp ezért törekedjünk arra, hogy ne főzzük túl a tojást. Nincs kőbe vésve, hogy mennyi főzési idő után indul be a nem kívánatos kémiai reakció, de általánosságban kb. 12 perc a felső határ, ennél ne főzzük jelentősen tovább.

Egyszerű módszerrel ellenőrizhetjük, hogy kemény-e már a tojás. Tegyünk egyet az asztalra, és pörgessük meg. A kemény a szilárd belseje miatt szabályosan pörögni fog, a még lágy viszont inog, mert a belsejében a folyadék máshogy mozog, mint a héja.

Ezt már olvastad?

Ez a félperces reggeli tart izgalomban százezreket!

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kolbászos-tojásos burrito

Multikulti fogás babbal, cabanossi kolbásszal és rántottával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!