Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezért esik jól időnként egy kiadós sírás

2021. December 19.

Sírunk, ha boldogok vagyunk, ha dühösek, frusztráltak, szomorúak vagy meghatódottak – de miért?

Az ember az egyetlen élőlény, aki sír, de a tudósok még nem tudnak pontos magyarázatot adni arra, hogy a sírást pontosan hogyan váltják ki a különböző érzelmek. Az elméletek szerint segít levezetni a fizikai feszültséget, akkor kezdünk sírni, ha szervezetünk az első sokkból visszatér nyugalmi állapotába. Jobban pedig azért érezzük magunkat tőle vagy utána, mert csökkenti a stresszt. A könnycseppekkel toxinok távoznak a szervezetből, azaz a sírás méregtelenít is. 

Bizonyos szituációkban viszont nem segít a sírás, inkább rosszabb lesz a közérzetünk. Amíg otthon, támogató környezetben „bőgjük ki magunkat”, az felüdülés lehet, viszont ha rosszkor, rossz helyen és a nem megfelelő emberek előtt, ez a hatás elmarad. 

 

Ez is érdekelhet: A dopamin diétától tényleg boldogabbak leszünk?

 

A legtöbb orvos szerint a sírás azért fejlődhetett ki, hogy a csecsemők felhívják magukra az anyjuk figyelmét, hogy valami nincsen rendben. Jó tudni ehhez, hogy az emberi csecsemők a leginkább esetlenek az egész élővilágban. Bizonyos állatfajok újszülött egyedei rögtön talpra állnak és meglepően önállóak. 

Felnőtt korban a sírás lehet segítségkérés, amivel kimutatjuk sebezhetőségünket. Ezért, ha sírunk valaki előtt, azzal jelezzük, hogy megbízunk az illetőben. Ez pedig együttérző válaszreakciót válthat ki. A sírással azonban nem csak együttérzést váltunk ki, hanem bűntudatot is kelthetünk. Ennek hatására a másik félben csökkentjük az agressziót, és ez hozzájárul a konfliktusok megoldásához is.

 

Maga a sírás több fizikai hatással is együtt jár. Ilyen lehet a fejfájás, orrfolyás, remegés. Aki sír, annak gyorsabban ver a szíve és jobban izzad. A hormonháztartásunkra is befolyással van: sírás hatására több endorfin és oxitocin termelődik, ez pedig összefügg a feszültségoldó hatásával. Sőt! Az endorfin még fájdalomcsillapítóként is működik. 

 

Kapcsolódik: 

Hogyan növelhetjük természetes módon a boldogsághormont a szervezetünkben?

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!