Ezekkel az egyszerű módszerekkel megszelídítheted a túl csípős ételt
2022. December 5.A fűszer az étel lelke. Néha elég egy kevés só és bors, hogy kiemelje a nemes alapanyag ízét, vagy épp fordítva: a legegyszerűbb fogás is szintet lép izgalmas, karakteres fűszerezéssel. Sokan csípős ízvilággal bolondítják meg a főztjüket, ám a jóból is megárt a sok, a csili vagy Cayenne-bors túlzott használata ehetetlenné teheti az ételt. Alapszabály, hogy fűszert hozzátenni az ételhez sokkal könnyebben lehet (főzés közben mindenképpen), mint semlegesíteni. De mit tehetünk, ha mégis elvetettük a sulykot?
A túl fűszeres ételekre ugyanazok a receptorok reagálnak a szervezetünkben, mint a hőre. Így nem meglepő, ha egy túl csípős fogás hatására nemcsak a szánk kezd égni, hanem forróságot érzünk az egész testünkben, ami pedig izzadást vált ki. Ezt kell valahogy megelőznünk, azaz orvosolnunk az étel csípősségét.
Hígítsuk és/vagy dúsítsuk fel
Levesek, raguk, pörköltek esetén egyszerűen öntsünk a lábasba vizet, alaplevet. Segít a natúr zöldségek hozzáadása is, tehetünk bele sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét. Ha passzol, jó szolgálatot tesz némi hüvelyes, például bab, illetve növelhetjük a belefőzött rizs vagy tészta mennyiségét is.
Tipp: Csilis babot főzöl? Turbózd fel kávéval!
Adjunk hozzá tejtermékeket
Gyakori tanács, hogy a túl csípősre igyunk egy pohár tejet, gyorsan enyhíti az égető érzést. Hasonló szerepet tölthet be a főzés során is, persze nem kell kizárólag a tejre hagyatkoznunk, tejszínt, tejfölt, joghurtot is adhatunk a főztünkhöz.
Javítsunk rajta savas hozzávalókkal
Jöhet az ecet vagy a lime- és citromlé, sőt a ketchup is segít. Először csak finoman adagoljuk, kóstolgassuk! Ha a csípősséget már orvosoltuk, ám túlságosan savanyú lett az összhatás, pici mézzel vagy cukorral billenthetjük helyre az egyensúlyt. Ketchup esetén erre valószínűleg nem lesz szükség.
Forrás: mashed
Ezt már olvastad?