Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezekkel az egyszerű módszerekkel megszelídítheted a túl csípős ételt

2022. December 5.

A fűszer az étel lelke. Néha elég egy kevés só és bors, hogy kiemelje a nemes alapanyag ízét, vagy épp fordítva: a legegyszerűbb fogás is szintet lép izgalmas, karakteres fűszerezéssel. Sokan csípős ízvilággal bolondítják meg a főztjüket, ám a jóból is megárt a sok, a csili vagy Cayenne-bors túlzott használata ehetetlenné teheti az ételt. Alapszabály, hogy fűszert hozzátenni az ételhez sokkal könnyebben lehet (főzés közben mindenképpen), mint semlegesíteni. De mit tehetünk, ha mégis elvetettük a sulykot? 

A túl fűszeres ételekre ugyanazok a receptorok reagálnak a szervezetünkben, mint a hőre. Így nem meglepő, ha egy túl csípős fogás hatására nemcsak a szánk kezd égni, hanem forróságot érzünk az egész testünkben, ami pedig izzadást vált ki. Ezt kell valahogy megelőznünk, azaz orvosolnunk az étel csípősségét. 

 

Hígítsuk és/vagy dúsítsuk fel

Levesek, raguk, pörköltek esetén egyszerűen öntsünk a lábasba vizet, alaplevet. Segít a natúr zöldségek hozzáadása is, tehetünk bele sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét. Ha passzol, jó szolgálatot tesz némi hüvelyes, például bab, illetve növelhetjük a belefőzött rizs vagy tészta mennyiségét is. 

 

Tipp: Csilis babot főzöl? Turbózd fel kávéval!

 

Adjunk hozzá tejtermékeket 

Gyakori tanács, hogy a túl csípősre igyunk egy pohár tejet, gyorsan enyhíti az égető érzést. Hasonló szerepet tölthet be a főzés során is, persze nem kell kizárólag a tejre hagyatkoznunk, tejszínt, tejfölt, joghurtot is adhatunk a főztünkhöz. 

 

Javítsunk rajta savas hozzávalókkal 

Jöhet az ecet vagy a lime- és citromlé, sőt a ketchup is segít. Először csak finoman adagoljuk, kóstolgassuk! Ha a csípősséget már orvosoltuk, ám túlságosan savanyú lett az összhatás, pici mézzel vagy cukorral billenthetjük helyre az egyensúlyt. Ketchup esetén erre valószínűleg nem lesz szükség. 

 

Forrás: mashed 

 

Ezt már olvastad? 

Így készíts otthon csiliolajat!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egyre jobban bírják a magyarok a csípőset

Egyre jobban bírják a magyarok a csípőset

Nem mondanak le a glutén- és laktózmentes termékeket vásárlók a finom ízekről
Mindent tudni akartál a csípős paprika-pehelyről? Ezen ne múljon!

Mindent tudni akartál a csípős paprika-pehelyről? Ezen ne múljon!

Itt az alkalom, hogy ennek a fűszernek nyomába eredjünk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!