Ezekkel a fortélyokkal lesz tökéletes a grillezett szárnyashús
Szinte nincs olyan kerti összejövetel, amelyen ne gyújtanánk be a grillsütőt, és készítenénk finomabbnál finomabb grillezett falatokat. Egy meleg nyárestén jól esnek a könnyedebb, baromfihúsos ételek sok-sok zöldséggel, harmonizáló gyümölcsökkel, hideg bólékkal és fröccsökkel körítve. Szárnyashúst roppant egyszerű grillezni, de pár egyszerű szabályt itt is érdemes betartani a tökéletes végeredményért.
Alapos előkészületekkel a 100%-os grillélményért
Akár faszenes, akár elektromos grillt gyújtunk be estére, fogadjunk meg néhány gyakorlati tippet! Az első és legfontosabb, hogy alaposan készüljünk elő, azaz miután beszereztük a húsokat, fűszereket, pác hozzávalókat, álljunk is neki időben a húsok pácolásának, az italok behűtésének, sőt ha köretnek tésztasalátát tervezünk, annak sem árt 3-4 óra a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek. Amennyiben fából készült nyársakat fogunk használni, azoknak is el kell tölteniük legalább 20 percet hideg vízben, hogy sütés közben ne égjenek, feketedjenek meg. Rendezzünk mindent a kezünk ügyébe, ne csak a grillezendő ételeket, hanem például a rácsra szánt olajat is. És ami a legfontosabb: hagyjunk időt a faszenes grillsütőnek, azaz várjuk meg, amíg szép vörösen izzik a parázs, a szenet pedig fehér hamuréteg borítja.
Ha minden előkészülettel megvagyunk, mehetnek is az első hússzeletek, zöldségek, nyársak a grillre! Alapszabály, hogy ne forgassuk gyakran a grillezendő ételt, így elkerülhetjük a felesleges letapadásokat. Az extra szaftos végeredményhez pedig türelem is kell, miután levettük a kész húst a grillről, hagyjuk kicsit pihenni! Ha ugyanis rögtön felszeleteljük, a szaft egyszerűen kifolyik belőle.
Hazai szárnyast a grillre!
Mindannyian szívesen fogyasztunk hazai termékeket; zöldségeket, tejtermékeket, húsokat. Az ALDI gazdag kínálatából bátran válogathatunk, az üzletek hűtőpultjaiba 100%-ban friss, magyar szárnyashús kerül magyar beszállítóktól. Ezen felül nem csupán az állandó, hanem a szezonális kínálat is magas minőségű, kitűnő ár-érték arányú, kizárólag magyar szárnyashúsból áll.
Hogyan grillezzünk baromfihúst?
A baromfihúsnak szinte bármilyen pác, fűszerezés jól áll, legyen szó csirkéről, pulykáról vagy épp kacsáról. Csípős csirkeszárnyak, zöldfűszeres kacsa vagy karibi ízvilágú pulyka? Netán darált pulykahúsból készült pulykaburger? Egyik verzióval sem lőhetünk mellé!
Természetesen most is elleshetünk a grillmesterektől pár profi tippet, hogy igazán finom legyen a hús. Például használjuk ki a grillsütőnk különböző részeit! Először a sütő közepén, erős lángon pirítsuk meg a húst, majd tegyük ki oldalra, és alacsony hőfokon süssük készre. A feljebb már említett olajozás szárnyasok esetén elengedhetetlen, mivel ezek a húsok – összehasonlítva például egy szelet zsírosabb tarjával – szárazabbak, jó, ha bebiztosítjuk magunkat a letapadások ellen némi extra zsiradékkal. Maga a pác és az olajozás nemcsak az ízek, hanem az állag miatt is fontos, a zsiradék hatására lesz igazán ropogós a csirkecombon bőr. Egész húsok mellett gondolkozzunk nyársakban is! Finom és kreatív egy jól összerakott nyárs, a hús mellé tehetünk zöldségeket, gyümölcsöket, feldobhatjuk hagymacikkekkel, sőt ha szárazabb húsfélét választunk, a mellé tűzött szalonna garantálja a szaftos végeredményt. Végül azt se felejtsük el, hogy a nyársakra tűzött apróbb húsdarabok gyorsan átsülnek, így a lassabban készülő hússzeletek mellé érdemes mindig pár nyársat is feldobni a grillre az igazán éhes családtagok és vendégek legnagyobb örömére.
ALDI recept: Édes-csípős ananász-chutney és csirkesaslik
Elkészítési idő: 2 óra 50 perc (előkészítés: 30 perc, pihentetés: 2 óra, sütés: 20 perc)
Elkészítési fok: közepes
Hozzávalók (12 darabhoz):
A chutney-hoz:
1 fej lilahagyma
1 nagy ananász
2 ek. friss, reszelt gyömbér
ízlés szerint chili
1 darab citrom facsart leve
120 ml GRANDESSA akácméz
1 tk. LE GUSTO tengeri só
½ tk. LE GUSTO őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió
A saslikhoz:
600 g HÚSMESTER csirkemellfilé
3 darab kaliforniai paprika
½ ananász
30 ml CUCINA NOBILE olívaolaj
20 ml ASIA szójaszósz
2 gerezd fokhagyma
½ citrom leve
1 tk. LE GUSTO őrölt oregánó
2 fej lilahagyma
Elkészítés:
1. A chutney-hoz meghámozzuk és apróra vágjuk a lilahagymát és az ananászt. Egy nagy serpenyőben először megizzasztjuk a lilahagymát, majd hozzáadjuk az ananászt. Gyakori keverés mellett, közepes lángon 5 percig melegítjük.
2. Belekeverjük a többi hozzávalót, és alacsony lángon, néha kevergetve, kb. 50 percig hagyjuk gyöngyözve főni. Ha teljesen elpárolgott a leve, levesszük a lángról. Miután lehűlt, légmentesen lezárt üvegben, hűtőben tárolva 1 hétig fogyasztható.
3. A saslikhoz egy nagyobb tálban összekeverjük az olívaolajat, a szójaszószt, a zúzott fokhagymát, a citrom levét és az oregánót. Az elkészített pácba beleforgatjuk a korábban közepes méretű kockákra felvágott csirkét, paprikát és ananászt. Legalább 2 órán keresztül pihentetjük a hűtőben.
4. A lilahagymát szintén közepes méretű kockákra vágjuk, majd egy nyársra váltakozva felszúrjuk a hozzávalókat. Az előmelegített grillrácsot beolajozzuk, majd magas lángon megsütjük a saslikokat, oldalanként kb. 7 percen át, míg a hús át nem sül teljesen.