Ezek a legnépszerűbb Ferragosto-ételek
A Ferragosto Olaszország legnagyobb nyári ünnepe. Tradicionálisan ekkortájt ért véget az aratás, így az emberek megpihenhettek. Aratóünnepségeket tartottak országszerte, amelyekről természetesen nem hiányozhattak a finom falatok és italok sem.
A Ferragosto név a latin Ferie Augusti ünnep nevéből ered, ezt az ünnepnapot Augustus császár vezette i. sz. 18-ban. Idővel a keresztény egyház ünnepévé vált (Szűz Mária mennybemenetele, Nagyboldogasszony ünnepe). Bár idén valószínűleg visszafogottabb az ünneplés, de a családok minden bizonnyal így is összegyűlnek, a konyhákból pedig tradicionális finomságok sokasága kerül ki. Lássuk, melyek ezek!
Panzanella – kenyérsaláta
Különösen Toszkánában népszerű, nem véletlenül fordítjuk gyakran toszkán kenyérsalátának. A konyhai újrahasznosítás sztárja: szikkadt kenyeret kevernek össze szezonális zöldségekkel, olívaolajjal, balzsamecettel. Tálalás előtt jól behűtik.
Pomodori al Riso – rizzsel töltött paradicsom
A paradicsom közepét kikanalazzák, majd arborio rizses töltelékkel összekeverve visszatöltik a paradicsom mélyedéseibe. Sütőben sütik készre, hidegen fogyasztják. Burgonyát szoktak sütni mellé.
Sült galamb
Pontosabban fiatal galamb, az ünnepi ebéd elengedhetetlen eleme. Régi hagyomány a vadászatokon lőtt madarak azonnali elkészítése és feltálalása a vadászlakomákon, ez él tovább ebben a fogásban.
Pollo ai peperoni – szaftos csirkeétel
Rómában klasszikus étel a lassan főtt csirke paprikával. Szaftos, egyszerű hozzávalókból, kevés zsiradékkal készülő étel, amely mégis rendkívül laktató. Akkor a legfinomabb (más Róma környéki ételekhez hasonlóan), ha másnap, felmelegítve fogyasztjuk.
Galluccio – fiatal kakas
Folytatjuk a szárnyasok sorát. Ennek az ételnek az alapja a fiatal kakas töltve, újkrumplival, sütőben sütve. A töltelék régiónként eltérő, lehet kenyérmorzsa, mazsola, fenyőmag vagy a kakas belsősége (pl. máj) elkészítve.
Desszertek
Desszert nélkül nincs lakoma! Szinte mindig készül édes, teasütemény jellegű keksz, de Olaszországban is rendkívül finom görögdinnye terem, amelyet frissen szoktak felszolgálni. Sőt! Szicíliában görögdinnyéből pudingot (Gelu di Muluna) is szoktak készíteni, ehhez a gyümölcs levét használják fel, amelyet cukorral édesítenek, majd kukoricakeményítővel sűrítik be. A legtöbb család kifejlesztette a saját recepttúráját, kerülhet bele szegfűszeg, fahéj, jázminvirág, őrölt pisztácia vagy aprított étcsoki is (ez utóbbi olyan, akár a dinnye magjai).
Forrás: Gambero Rosso