Ezek a legjobb agyserkentő ételek
2020. September 1.Hihetetlen vagy sem, az agy égeti el szervezetünk teljes kalóriafelhasználásának 20%-át, ezért aztán a helyesen megválasztott étrend agyunk működésére is nagy hatással bír. Ráadásul nemcsak „sima” kalóriákkal kell „etetni”, hanem bizonyos speciális tápanyagokra is szüksége van. Ilyenek például az omega-3 zsírsavak, melyek amellett, hogy serkentik agysejtjeink működését, egy sor betegség kialakulását is segítenek megelőzni. Elkezdődött az iskola, jönnek a dolgos, tanulással és munkával teli hétköznapok – mit együnk hát, ha a legjobbat szeretnék az agyunknak?
1. Olajos halak
Az olajos halak nagyszerű forrásai az omega-3-nak, ilyen halfajták a lazac, a makréla, a tonhal, a hering és a szardínia. Azoknak pedig, akik nem rajongói a halételeknek, marad a szójabab,
az olajos és egyéb magvak, ezek szintén gazdagok a fontos zsírsavban.
2. Étcsoki
Az étcsoki magas kakaótartalma miatt sok flavonoidot tartalmaz, amely egy antioxidáns. Az antioxidánsok pedig igencsak fontosak az agyunknak, különösen idősebb korban.
3. Bogyós gyümölcsök
Az étcsokoládéhoz hasonlóan a bogyós gyümölcsök is flavonoidokat tartalmaznak, szezontól függően ajánlott az eper, a szeder, a fekete ribizli és az áfonya minél rendszeresebb fogyasztása.
4. Olajos magvak és diófélék
Ahogy a halaknál írtuk, a különböző magok és diófélék sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, sőt emellett még az E-vitamin tartalmuk is jelentős, amely szintén egy antioxidáns. A legtöbb E-vitamint a napraforgómag, a mandula és a mogyoró tartalmazza.
5. Teljes kiőrlésű gabonafélék
A teljes kiőrlésű gabonafélék is magas E-vitamin tartalmuknak köszönhetően kerültek fel a listánkra. Jó példa a barna rizs, az árpa, a bulgur, a zab, az ezekből készült teljes kiőrlésű kenyér és tésztafélék.
6. Kávé
A kávé agyserkentő és koncentrációt segítő hatását régóta ismerjük. Ezt úgy éri el, hogy blokkolja agyunkban az adenozin nevű anyagot, amelytől álmosnak éreznénk magunkat. De nemcsak éberebbek leszünk a kávétól, hanem antioxidánsai miatt is előnyös a fogyasztása.
7. Avokádó
Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, melyek segítenek szabályozni a vérnyomásunkat. Ilyen egészséges zsírok vannak még a mandulában, a kesudióban és a földimogyoróban, a len- és chiamagban, a szója- és napraforgóolajban, valamint a különböző halakban.
8. Földimogyoró
A földimogyoróban bővelkedik telítetlen zsírokban, és bár kalóriadús – mint az összes többi olajos mag –, kulcsfontosságú vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, így fogyasztása mindenképpen ajánlott. Csak ne az agyonsózott fajtát vegyük!
9. Tojás
Egyik legkedveltebb reggeli ételünk tele van B-vitaminokkal, melyek különböző kutatások szerint segítenek megakadályozni az agyi képességek csökkenését idősebb korban.
10. Brokkoli
Nemcsak alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt egészséges a brokkoli, hanem sok C-vitamint és flavonoidot is tartalmaz, ezekkel elősegítve agyunk egészséges működését.
Forrás: Medical News Today