Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: ©buzzfuss/123RF.COM

Ez igen, Billie Eilish már a vegán iskolai menzáért küzd!

Hús- és tejmentesen, egy boldogabb világért.
2022. March 5.

Billie Eilish nemrégiben meglátogatta a Capitoliumot, aki egy, a szívének kedves ügyet tárt a döntéshozók elé. A húszéves tinibálvány azt szeretné elérni, hogy az amerikai diákok könnyebben férhessenek hozzá a hús- és tejmentes ételekhez a közétkeztetésben. A növényi alapú táplálkozás előmozdítására tett törvényjavaslatot a Healthy Future Students and Earth Act nevű program, mely nem győzi hangsúlyozni a klímabarát és egészséges szempontokat. Ebben a 2021 júniusa tartó küzdelemben, melyet Nydia Velázquez kongresszusi képviselő kezdeményezett, a hétszeres Grammy-díjas művész is partner: hiszen szerinte is minden gyerek számára fontos volna a kiegyensúlyozott, tápláló és fenntartható menza. A klímaváltozás elleni harcban szintén hatékony volna, ha több növényi alapú élelmiszer fogyna – a húsok és tejtermékek előállítása ugyanis jóval nagyobb terhet ró a környezetre.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BILLIE EILISH (@billieeilish) által megosztott bejegyzés

A jelenleg a Happier Than Ever című albumát turnéztató Eilish egyébként az édesanyjával együtt tett már a járvány miatt nehéz helyzetbe jutott éttermekért is: Maggie Baird és a popsztár egy nonprofit segélyszervezetet alapított, azért, hogy a kifőzdék növényi alapú étellel láthassák el a frontvonalban dolgozókat. A tápláló, környezetkímélő menü ugyanilyen fontos volna az iskolákban is. Főleg, hogy ott a bolygó válságos helyzetéről tanulnak a diákok, akikre ilyen terhelt örökség vár. A helyzet egyre aggasztóbb, ezért is volna fontos, hogy a kongresszus mihamarabb lépjen. Eilish és édesanyja jó fogadtatást kapott a Capitol Hillben, és remélhetőleg előbb-utóbb célba is ér a javaslat.

A tengerentúlon most még eléggé tejtermék-központú az iskolai étkeztetés: egyelőre nem tiltják, sőt – érdemnek tekintik, ha tejet iszik a gyerek iskola előtt, alatt vagy után, illetve az intézmények által szervezett eseményeken. A tavalyi javaslat azt pártolja, hogy inkább növényi alapú italokra álljon át a rendszer, mert így kisebb lesz a környezet károsítás mértéke. Illetve az egészségügyi előnyökkel is érvel a beadvány: sok a laktózérzékeny diák, akiknek a többsége színes bőrű. Legalább számukra legyen könnyebben elérhető a növényi alternatíva – elég sok időt töltenek az épület falain belül, így indokolt volna a kérés.

Tracye McQuirter is beleállt a kampányba: a híres könyvíró és táplálkozástudományi szakember szerint főleg fekete nőket sújt sok krónikus betegség. Ez a csoport produkálja a legmagasabb számokat a stroke, keringési panaszok, diabétesz és rák tekintetében – mely állapotok a helyes táplálkozás révén nagyobb eséllyel elkerülhetőek. Ha már gyerekkorban szokássá válik a tudatos étkezés, akkor komoly előnnyel indulnak a fiatalok az életben is. New Yorkban vegán péntek már van: az iskolák ekkor csak növényi alapú ennivalót kínálnak.

Több hasonló kezdeményezésben is érintett a kaliforniai énekesnő:

Nahát, Billie Eilish vegán Air Jordan-cipőt tervezett

Perzsa
Forrás: vegnews.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ha valaki, akkor Joaquin Phoenix és neje meggyőzően érvel a vegánság mellett

Ha valaki, akkor Joaquin Phoenix és neje meggyőzően érvel a vegánság mellett

Rooney Mara és Oscar-díjas férje régóta vesznek részt állatvédő akciókban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!