Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Csak a Nőknek Magazin

Vegánok figyelem! Íme a tökéletes vega burger alapja!

2021. October 21.

A hamburger igazi street food, amely szinte minden utcasarkon, fesztiválon megtalálható. Ezer változata ismert… van sajtburger, baconös burger, csirkefalatos burger és még hosszan lehet folytatni a listát.

 

De honnan ered a hamburger?

Egészen korán, a középkorban terjedt el a tatárok jóvoltából az orosz nép körében. Nyers, felvagdalt, fűszeres húsként fogyasztották. Később a német kereskedővárosokba is eljutott, majd egész Európában elterjedt. Az alapjául szolgáló szendvicset John Montagu találta fel, amikor két szelet kenyér közé rakott egy szelet húst. Később ezt fejlesztették tovább, majd Németországban és Ausztriában felfedezték a zsemlét. 19 században került az Amerikai Egyesült Államokba. Hamburgból indult el a legtöbb hajó, mivel ez volt a legforgalmasabb kikötő, ezért nevét is innen kapta, ÉS megszületett a hamburger elnevezés. New Yorkban kezdték el felszolgálni, kezdetben magát a darált húst, amit sóztak, füstöltek, majd hagymával és kenyérrel tálaltak. Az egyre növekvő húsfogyasztásnak köszönhetően a marhatenyésztés növekedett, a hús ára csökkent és egyre szélesebb réteghez eljutott. Az új étel népszerűsége a gazdasági válság alatt növekedett meg, mivel akkor 5 cent volt egy hamburger.

Természetesen napjainkban is nagy népszerűségnek örvend, hiszen fiatalok, felnőttek és idősek is szeretettel fogyasztják. Azonban nem mindegy, hogy milyent… Bizony a bő olajban sütött, sok-sok adalékanyaggal készült hamburger nem a legjobb választás, hiszen rengeteg káros hatása van, mint pl.:

  •  lassul az emésztés, akár 3 napig is eltarthat mire a szervezet megemészti
  •  sok sót tartalmaz, amely komoly dehidratáltságot eredményez
  •  porondra lép a cukorfüggőség.

 

Mi a helyzet a vegán hamburgerekkel? Egyáltalán mi az a „vegán”?

A kifejezést Donald Watson 1944-ben használta először. A vegán nem más, mint az állati eredetű termékek használatának a mellőzése. Ez tulajdonképpen egy filozófia. A közhiedelemmel ellentétben a veganizmus nem egy diéta, sokkal több annál. A veganizmus az, amikor szó szerint semmilyen állati terméket nem használnak, lehet szó ételről, ruháról, higiéniai termékekről. Magyarul az „állatok felszabadítására irányuló mozgalom”. Tehát alapvetően nem az egészségünkről vagy környezetvédelemről szól, hanem az állatok élethez és szabadsághoz való jogairól. Azonban a vegán életmód és az egészség között szoros az összefüggés, a növényi étrend hozadéka lehet pl. az egészségmegőrzés, a fenntarthatóság.

 

Témába vág: Így helyettesíthetjük a tojást

 

Szerencsére napjainkra – mivel elég sok a vegán, vegetáriánus ember – elterjedtek különböző alternatívák, melyek szinte ugyanazt a hamburger-élményt nyújtják, mint az igazi hamburger.

A Benefitt vegaburger alapkeverék ízében, állagában megszólalásig hasonlít a valódi hamburgerhúsra. Magas, 30%-os növényi fehérjetartalmának, prémium összetételének, gazdag beltartalmi értékeinek, könnyű elkészíthetőségének köszönhetően az egészséges ételeket, mentes élelmiszereket fogyasztók számára valódi húspótló alternatíva.

Gazdaságos, hiszen 250 g alapkeverékből egy kilogramm kész hamburgertallért vagy fasírtot készíthetünk.

  •  30% proteintartalom
  •  természetes módon gluténmentes
  •  tej- és laktózmentes

Érdemes kipróbálni, hiszen megéri a „fáradalmakat” az elkészítése! Igazi vega burgert készíthetünk egy-egy grillpartin!

 

Dr. Boros Szilvia

BGB Interherb Kft.
Sportorvos, táplálkozástudományi szakember
[email protected]
www.interherb.hu

 

Forrás: Csak a Nőknek Magazin

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!