Ez az 5 apró konyhai trükk megkönnyítheti a dolgos hétköznapokat
2020. June 24.Mindnyájan törekszünk arra, hogy praktikus háztartást vezessünk. Szeretnénk elkerülni a mumus feladatokat, és az sem mindegy, mennyi alapanyagunk, még fogyasztható élelmiszerünk vész kárba. Jó lenne gyorsan végezni a sütéssel, főzéssel, közben pedig finomakat alkotni. Ez az 5 egyszerű trükk is segíthet, érdemes kipróbálni valamennyit.
Tojáshámozás
Ha a keményre főtt tojások megpucolását komoly macerának érezzük, vessük be az alábbi trükköt. Egy üres befőttes üveget töltsünk meg félig vízzel, majd helyezzük bele a tojás(oka)t. Zárjuk le az üveget, majd rázzuk össze pár másodperc alatt. Ezután vegyük ki a tojásokat: a héjuk könnyedén eltávolítható lesz.
Fokhagymapucolás
Szintén egy befőttes üvegre lesz szükségünk. Helyezzük bele az egész fej fokhagymát, csavarjuk rá az üvegre a tetejét, majd rázzuk pár másodpercig. Ezalatt a gerezdek elkezdenek szétválni egymástól, illetve a héj is kezd lejönni. Vegyük ki a fokhagymát, szabadítsuk meg a könnyen eltávolítható héjdaraboktól, majd tegyük vissza, és rázzuk további 20-30 másodpercig. A maradék héjnak is búcsút inthetünk.
Krumplihámozás
Pontosan tudjuk, hogy nem nagy élvezet főtt krumplit pucolni. Főleg, ha nagyobb mennyiségről van szó. A megoldás egyszerű: a nyers, megmosott burgonya héját éles késsel, spirál alakban metsszük be, majd így főzzük meg. Ezután könnyedén eltávolítható lesz a héj.
Citromlé
Ha csak pár csepp citromlére van szükségünk, és nem szeretnénk a citromunkat félbevágni, járjunk el a következő módon. Szúrjunk bele a citrom egyik végébe egy fogpiszkálót. Ezután tegyük a pultra, tenyerünkkel nehezedjünk a gyümölcsre, és görgessünk párat rajta. Húzzuk ki a fogpiszkálót, majd tartsuk a citromot egy pohár fölé. Óvatosan nyomjuk meg, ki fogunk tudni nyerni belőle némi citromlevet. Az egész gyümölcs pedig mehet vissza a hűtőbe. Ezzel a módszerrel tovább eltartó lesz.
Kemény péksütik
Ha a bagettünk, kiflink vagy zsemlénk kissé már szikkadt, nem kell rögtön zsemlemorzsát készítenünk belőle, a kívül ropogós, belül pedig puha állag még visszanyerhető. Vizezzük be úgy, hogy mindenhol benedvesedjen a héj, majd toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe 3 percre. Ezután fordítsuk meg a péksüteményeket, és süssük így is további 3 percig. Ellenőrizzük le az állagot, ha a héj keménynek tűnik, el is készültünk. Ha nem, a fenti módon süssük tovább még egy kicsit.
Forrás: Tips and Tricks