Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Éttermezni ma Ukrajnában? Lesújt a népharag, de sokan örömmel ülnek be

2022. May 3.

Az ukránok többségénél nem tartott sokáig a félelem és a kábulat állapota, döbbenetesen gyorsan alkalmazkodtak a hadiállapothoz. Rengeteg étterem kinyitott, de a helyzet korántsem fekete-fehér. 

“Ukrajna jelenleg három területre osztható, ami az éttermi üzletágat érinti: Nyugat-Ukrajnára, Kijevre és a területekre, ahol a harcok folynak” – mondja Olga Nasonova, a Restaurant Consulting igazgatója a kp.ua-nak. A szakember szerint az ország nyugati részén a belső menekültáradat miatt fellendült az étterempiac, hiszen itt a városokban a lakosok száma tíz-, sőt százezerrel is nőtt. “Ha mindegyikük legalább egyszer elmegy egy étterembe vagy kávézóba, az bizony már komoly vásárlóáramlást jelent” – fogalmaz. 

Más a helyzet azonban Kijevben: itt nem haladja meg az 50%-ot a kihasználtság. Először is, nagyon sok kijevi távozott, így az ügyfelek száma nem nőtt, hanem csökkent. Másodszor, a Kijevben maradók közül sokan anyagi okok miatt nem távoztak, ők biztosan nem engedhetik meg maguknak az éttermezést. Harmadrészt a fővárosban továbbra is él a kijárási tilalom, és ez természetesen a vendéglátóhelyek munkáját is korlátozza.

Azokon a területeken, ahol élénk harcok zajlanak, kevés étterem vállalja, hogy kinyisson, aminek több oka is van. Egyrészt a logisztika, az élelmiszerellátás borzasztó nehézségei, a megfogyatkozott kereslet, az állandó potenciális életveszély. Azok közül, akik mindennek ellenére is ki mertek nyitni, sokan közutálat tárgyai, amiért profitot akarnak termelni ahelyett, hogy pro bono a hadsereget etetnék. 

“Úgy gondolom, hogy a legális vállalkozásoknak lehetőséget kell adni arra, hogy maguk döntsék el, ideje-e munkába állni vagy sem. Ha nincs vásárló, nyilván bezárnak. De ha van kereslet, az üzlet működhet és működnie kell. Az éttermek dolgozóinak is meg kell élniük valamiből, el kell tartaniuk a családjukat. Ráadásul az éttermi élmény sokat ad az embereknek, amire ezekben a nehéz időkben óriási szükség van” – mondja Nasonova, aki szerint a megszállt területeken az éttermeknek, kávézóknak felbecsülhetetlen pszichés haszna van. 

A szakember azt is hozzáteszi, hogy akár nyugaton, akár Kijevben, akár a harcok helyszínén látogat el valaki egy étterembe, az ételfotók posztolgatásával azért nem árt még várni. A tapasztalatok szerint ugyanis amint valaki ilyen jellegű tartalmat oszt meg a személyes oldalán, azonnal több honfitárs is emlékezteti őt arra, hogy sokan sötét pincék mélyén éheznek, és még tiszta ivóvizük sincs. 

Teljes átalakulás: így működnek a kijevi éttermek háború idején

Forrás: kp.ua

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

1 dolog, melyet sose tegyünk az étteremben

1 dolog, melyet sose tegyünk az étteremben

Bobby Flay, a Food Network egyik séfjének tanácsa

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!