Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Jól látjuk, rakéta? Elképesztő, min főznek a háborúban a szabad ég alatt!

2022. April 29.

A háborúban az élelmiszerellátás mindig összetett, égető kérdés. Nem csak azért, mert a termelés sok helyen leáll és a logisztika nehézkessé válik, hanem azért is, mert a civilek a nap legnagyobb részében áram nélkül vannak. Éppen ezért egészen szürreális, kreatív megoldások születnek arra, hogy főtt ételhez jusson az ember. 

Első fő szabály: a közösség minden

Egy háborúban nem számít, ha azelőtt legfeljebb csak köszöntél a szomszédnak vagy azt sem, hiszen csak összefogással maradhattok életben. Mariupolban a bekerített civilek napi néhány órára feljöttek a pincéből, és mindenki elővette, amije volt: só, bors, hús, liszt, cukor, olaj… ezek óriási értékek.

„Egy háromfős csoport vízért ment, amíg a többiek az összedobott alapanyagokból mindenki számára elkészítették az ebédet a lakótelep tűzrakóhelyén, vagy épp az utcán. Előfordult, hogy már éppen kész lett volna a leves, amikor megszólalt a sziréna, és éhesen kellett a pincébe rohannunk, mindent hátrahagyva” – mondja Alina Beskrovna mariupoli túlélő az Euronews-nak, aki négy hetet töltött egy pincében, és oldalán rövid videót is megosztott arról, hogyan főztek (ő maga a lila kabátban látható).  

kép: screenshot

Második szabály: ahol tudsz, ott főzöl…

…és amit tudsz, azt újrahasznosítod. Az alábbi fotó egyszerre mulatságos és könnyfakasztó: valahol Ukrajnában egy eltévedt orosz rakétából lett kitűnő szabadtéri tűzhely, ahol már rotyog is a finom ebéd a szabad ég alatt. Hiába, az élet mindenhol utat tör magának… 

 

Grillezzünk rossz időben is!

Forrás: Euronews, Business Ukraine Mag

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Grillsajtos-aszalt paradicsomos szendvics

Grillsajtos-aszalt paradicsomos szendvics

Mediterrán ízek szendvicsbe zárva.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!