Étkezzünk gluténmentesen, ha nem vagyunk érzékenyek?
Az amerikai lakosok durván 1%-a lisztérzékeny – ez egy olyan autoimmun betegség, mely során gyulladás és bélbetegségek alakulhatnak ki. Az ebben szenvedőknek ajánlott a gluténmentes étkezés.
Az utóbbi időben viszont többen is a gluténmentes étrend mellett döntöttek, vagy fogyási célból, vagy általános egészségügyi megfontolásból. 2013-14 között a nem lisztérzékeny amerikai lakosság 1,69%-a vonta meg étrendjéből a glutént. Viszont ez hiba. A Harvard és a Massachusetts General Hospital közös kutatásából kiderült, a szívre ártalmas, ha intoleranciában nem szenvedők megvonják maguktól a glutént.
A kutatásaik kimutatták, a teljes kiőrlésű élelmiszerek, jót tesznek a szívünknek. 100,000 embert vizsgáltak meg (férfiakat és nőket vegyesen) 1986-2010-ig. Egyiküknek sem volt szívpanasza a kutatás előtt. Négy évente ki kellett tölteniük egy tesztet az étkezési szokásaikkal kapcsolatban.
Kezdetben a kutatók nem találtak kapcsolatot a gluténfogyasztás és a szívmegbetegedés között, viszont mikor többen is az addig fogyasztott teljes kiőrlésű termékeket finomított szénhidrátokra cserélték, változásokat tapasztaltak.
„Megállapítottuk, hogy azoknál, akik a legalacsonyabb mennyiségben fogyasztanak glutént, 15%-kal valószínűbb a szívmegbetegedés kialakulása.” – magyarázta Andrew Chan, a kutatás vezetője. A gluténtartalmú, teljes kiőrlésű gabonafélék (pl.: árpa, búza, rozs) előnyösek a szív- és érrendszer számára. A gluténmentes étkezés során viszont ezeket az előnyös gabonaféléket is megvonjuk magunktól – ezzel ártunk a szívünknek.
Chan kiemelte, biztos következtetéseket nem tudnak levonni pusztán ebből az egy kutatásból, így a témában további vizsgálatokat kell végezni. Azoknak, akik nem lisztérzékeny létükre mégis óvakodnak a glutén fogyasztásától, Chan azt javasolja, étrendjükbe építsenek bele sok rostot. Gluténmentes, magas rosttartalmú élelmiszerek pl.: zab és barna rizs.
forrás: delish.com