Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Jobban érzed magad a gluténmentes étkezéstől? Lehet, hogy ennek semmi köze a gluténhoz?

Vajon romba dől ez a trend? A Business Insideren találtuk ezt az érdekes cikket
2017. április 30.

Egyre többen étkeznek gluténmentesen, viszont az igazság az, hogy az embereknek csupán 1%-a lisztérzékeny, mely ritka genetikai rendellenesség glutén intoleranciához vezet. Ez az arányszám pedig nincs emelkedőben – állítja a Journal of the American Medical Association friss tanulmánya.

Egy szakértői csoport azt vizsgálta, hogy ha egészséges embereket gluténérzékenységgel diagnosztizálnak, akkor az valóban egészségesebb étkezéshez vezet-e. Egy 2013-as tanulmány már bebizonyította, hogy nem létezik olyan, hogy valaki érzékeny legyen a gluténra.

Alan Levinovitz, a James Madison Egyetem kutatóasszisztense, aki a vallás és az orvostudomány metszéspontjait tanulmányozza, megállapította, a mostanában felkapott, öndiagnosztizált gluténérzékenység számos pszichológiai és viselkedésbeli változással társul. Gluten Lie című könyvében Peter Gibson gasztroenterológussal készít interjút, aki elárulta, azok az emberek, akik kizárják a glutént az életükből azért egészségesebbek, mert megváltoztatták azt, ahogyan étkeznek.

Sok ember, akik hirtelen a gluténmentes étkezés felé fordulnak, friss zöldséget esznek, főznek, és jobban étkeznek. Tehát nem a glutén kizárása az egyetlen oka annak, hogy egészségesebbek lehetünk. „Egyszerű a glutént hibáztatni, de rengeteg más dolog is felfedezhető, amit másképp csinálunk.” – emeli ki Gibson.

Ha ételérzékenységre kerül a sor, az emberek sokszor nem kérdőjelezik meg az öndiagnózist. „Nem gondolnak arra, hogy az a sok előny, amit a gluténmentesség miatt tapasztalnak igazából pszichológiai eredetű.” – írja Levinovitz. Sőt, annyira nem kötődünk tudatosan ételeinkhez, hogy nehéz visszaemlékeznünk arra, mikor mit ettünk – ezt már több tanulmány igazolta.

Tehát ahelyett, hogy saját orvosaink legyünk, inkább menjünk el egy igazihoz.

 

forrás: businessinsider.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Túlélőkalauz szállodákba gluténérzékenyeknek

Túlélőkalauz szállodákba gluténérzékenyeknek

Wellnesshétvége a családdal, gluténérzékenyen? Nem sci-fi, de komoly előzetes tervezést igénylő hadművelet!
5 sűrítési mód gluténmentes főzelékekhez

5 sűrítési mód gluténmentes főzelékekhez

A gluténmentes étrend alapszabálya, hogy tilos búzát, rozsot és árpát fogyasztani, ezért az ilyen lisztekkel történő sűrítés szóba sem jöhet. Pánikra semmi ok, ezek nélkül is isteni főzeléket lehet készíteni!
Kajszis pitemánia – gluténmentesen is

Kajszis pitemánia – gluténmentesen is

Szóval torta, vagyis inkább pite, méghozzá nem is akármilyen: mandulalisztből készült, Horvát Sára konyhájában

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.