Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Jobban érzed magad a gluténmentes étkezéstől? Lehet, hogy ennek semmi köze a gluténhoz?

Vajon romba dől ez a trend? A Business Insideren találtuk ezt az érdekes cikket
2017. April 30.

Egyre többen étkeznek gluténmentesen, viszont az igazság az, hogy az embereknek csupán 1%-a lisztérzékeny, mely ritka genetikai rendellenesség glutén intoleranciához vezet. Ez az arányszám pedig nincs emelkedőben – állítja a Journal of the American Medical Association friss tanulmánya.

Egy szakértői csoport azt vizsgálta, hogy ha egészséges embereket gluténérzékenységgel diagnosztizálnak, akkor az valóban egészségesebb étkezéshez vezet-e. Egy 2013-as tanulmány már bebizonyította, hogy nem létezik olyan, hogy valaki érzékeny legyen a gluténra.

Alan Levinovitz, a James Madison Egyetem kutatóasszisztense, aki a vallás és az orvostudomány metszéspontjait tanulmányozza, megállapította, a mostanában felkapott, öndiagnosztizált gluténérzékenység számos pszichológiai és viselkedésbeli változással társul. Gluten Lie című könyvében Peter Gibson gasztroenterológussal készít interjút, aki elárulta, azok az emberek, akik kizárják a glutént az életükből azért egészségesebbek, mert megváltoztatták azt, ahogyan étkeznek.

Sok ember, akik hirtelen a gluténmentes étkezés felé fordulnak, friss zöldséget esznek, főznek, és jobban étkeznek. Tehát nem a glutén kizárása az egyetlen oka annak, hogy egészségesebbek lehetünk. „Egyszerű a glutént hibáztatni, de rengeteg más dolog is felfedezhető, amit másképp csinálunk.” – emeli ki Gibson.

Ha ételérzékenységre kerül a sor, az emberek sokszor nem kérdőjelezik meg az öndiagnózist. „Nem gondolnak arra, hogy az a sok előny, amit a gluténmentesség miatt tapasztalnak igazából pszichológiai eredetű.” – írja Levinovitz. Sőt, annyira nem kötődünk tudatosan ételeinkhez, hogy nehéz visszaemlékeznünk arra, mikor mit ettünk – ezt már több tanulmány igazolta.

Tehát ahelyett, hogy saját orvosaink legyünk, inkább menjünk el egy igazihoz.

 

forrás: businessinsider.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!