Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ennéd, de zárva van? Az IKEA nyilvánosságra hozta a híres húsgolyói receptjét

2020. április 25.

A „boldog békeidőkben” a hétvégi IKEA-látogatás egyet jelentett egy kiadós húsgolyó vacsorával. A járványhelyzet miatt a lakberendezési áruház ugyan bezárta egy időre az üzleteit, ám jó hír, hogy a fanatikusoknak mégsem kell lemondaniuk kedvenc ételünkről.

A brit IKEA nyilvánosságra hozta az ikonikus húsgolyók és a hozzájuk tartozó mártás receptjét, hogy otthon is elkészíthessük a húsgolyós fogást, ha már nélkülöznünk kell az eredetit. Azok számára, akik már raktak össze kicsit is bonyolultabb IKEA-s terméket, például kanapét, ágyat vagy szekrénysort, megnyugtatásul leírjuk, hogy az elkészítési útmutató mindössze 6 egyszerű lépésből áll, és a megszokott pánikoló, az áruházba betelefonáló figura megjelenítését sem érzeték feltétlenül szükségesnek. Aki egyébként nem ismerné az ételt, egy finom húsgolyóról van szó burgonyakörettel és tejszínes mártással.

És akkor most következzen az „összeszerelési”, akarjuk mondani az elkészítési útmutató, vagyis a recept.

A kép forrása: IKEA / Twitter

Hozzávalók (4 személyre):

A húsgolyókhoz:

50 dkg darált sertéshús

25 dkg darált marhahús

1 fej vöröshagyma finomra vágva

1 gerezd fokhagyma összezúzva

10 dkg zsemlemorzsa

1 tojás

5 evőkanál tej

só, őrölt fekete bors

A mártáshoz:

4 dkg vaj

4 dkg liszt

1,5 dl zöldség alaplé

1,5 dl marhahús alaplé

1,5 dl tejszín

2 teáskanál szójaszósz

1 teáskanál dijoni mustár

A húsgolyókhoz először összedolgozzuk a kétféle húst, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. A masszából kis golyókat formázunk, két órára hűtőbe tesszük. Ezt követően egy serpenyőben olajat hevítünk, majd közepes lángon barnára sütjük a húsgolyók minden oldalát. Lehúzzuk a tűzről, tűzálló tálba tesszük, lefedjük, majd áthelyezzük 180 °C-ra előmelegített sütőbe 30 percre.

A mártáshoz felolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a lisztet, 2 percet együtt főzzük kevergetve. Ezután sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót, kevergetve besűrítjük.

A kész gombócokat és mártást a kedvenc burgonyaköretünkkel (például krémes krumplipürével vagy főtt újburgonyával) tálaljuk.

Forrás: Popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ilyen lesz egy IKEA konyha 2025-re

Ilyen lesz egy IKEA konyha 2025-re

És vajon milyen érzés lesz benne főzni és enni?
Az IKEA megint kisütött valamit

Az IKEA megint kisütött valamit

Méghozzá papíralapon igazi ételt

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.